Menu 

Postoje oni koji depresiju i neraspoloženje leče kupovinom novih krpica, a isto tako postoje oni koji impulsivno kupuju hranu, voće i povrće. Ovo drugo je svakako bolje, ali ako kupite previše povrća odjednom većina tih namirnica može završiti u smeću. Da se to ne bi desilo, pročitajte naše savete kako da vam sveže voće i povrće što duže ostanu sveži.

Ma koliko vam primamljivo i lepo izgledale te jabuke na polici, nemojte kupovati previše odjednom osim ako ih ne mislite odmah potrošiti jer će veoma brzo izgubiti svežinu i hrskavost. Ipak postoji nekoliko trikova koji će zasigurno produžiti životni vek svežim namirnicama.

http://www.dreamstime.com/stock-images-carott-close-up-view-image19442934

Šargarepa. Šargarepama odsecite vrhove, spakujte ih u plastičnu posudu sa poklopcem i dosta vlažnosti pa ih ostavite u frižider.

Celer. Stabljike celera stavite u plitku posudu u koju ste usuli malo vode. Možete ga čuvati na sobnoj temperaturi ili frižideru.

Tikvice. Da bi što duže ostale sveže, tikvice zamotajte u pamučnu krpu i ostavite na radnom stolu u kuhinji. Ako ne planirate da ih potrošite u narednih par dana, spremite ih u frižider.

Patlidžan. Najduže će trajati ako ga ostavite na radnom stolu u kuhinji, ne treba ga umotavati, stavljati u kesicu ili plastičnu posudu. Veoma je važno da ga perete netom pre upotrebe, ne ranije.

http://www.dreamstime.com/stock-images-eggplant-fresh-old-wooden-table-image42209454

Cvekla. Kao i kod šargarepe neophodno je odseći vrhove, zatim je staviti u plastičnu posudu bez poklopca, prekriti krpom i spremiti u frižider.

Crveni luk, beli luk, ljutika. Čuvajte ih na tamnom i hladnom mestu.

Paradajz. Paradajz nikako nemojte ostavljati u frižideru jer u potpunosti promeni ukus i nije ugodan za jelo. Čuvajte ga na sobnoj temperaturi i ne preterujte sa količinama koje kupujete.

Paprike. Paprike takođe možete čuvati na radnom stolu u kuhinji ili u frižideru u kutiji za povrće. Veoma je važno da paprike ne budu u dodiru sa vlagom.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-fresh-beet-white-background-image40936503

Zanimljive činjenice i saveti

Korenasto povrće poput šargarepe i cvekle i nakon branja šalje energiju iz korena u listove i zato je veoma važno da posebno čuvate listove, a posebno koren. Listove cvekle nemojte bacati možete je pripremati na isti način kao blitvu ili spanać. S druge strane listovi šargarepe nisu za jelo.

Paradajz će najduže ostati svež ako ga ostavite na kuhinjskom radnom stolu i to tako da vrh okrenete prema dole.

Sviđa nam se
Autor
Kako da vam povrće duže ostane sveže
Datum
Ime
Produžite svežinu voću i povrću
Stars
5
Piši!
Širi dalje!

1 komentar
  1. Ivana

    Super saveti za mlade neiskusne domaćice :) peršun npr stavite u vodu sa kašičicom šećere da vam ne uvene

Napišite komentar