Menu 

Proleće je najprikladnije doba godine da razmišljate o pozitivnim promenama u svim sferama svog života, posebno kad je u pitanju ishrana. S obzirom da nam se bliži Dan planete Zemlje, pravo je vreme da pričamo o ekologiji i kako da kuvate ekološki osvešteno.

Uz ove savete koje ćemo vam danas otkiti bez velikih odricanja ćete smanjiti potrošnju vode i struje, smanjiti količinu otpada i poboljšati nutritivnu vrednost svojih jela. Nama zvuči kao zaista savršena kombinacija.

Efikanso kuvajte. Za vreme kuvanja važno je da koristite neke trikova koji će vam pomoći da smanjite potrošnju energije. Na primer, kada želite da prokuvate pun lonac vode, uvek stavite poklopac jer će brže prokuvati i nataj način ćete uštedeti 14 odsto energije. Isto tako kad god možete koristite žicu za mućenje umesto miksera i kuvajte u pretis loncu.

17177489531_08a0aa7a41_z

Kuvajte na pari. Da biste skuvali povrće sa što manjom količinom vode umesto da namirnice blanširate u vodi kuvajte ga na pri. Na taj način povrće će  zadržati sve nutrijente, a potrošićete manje vode.

Odmrzavajte hranu u frižideru. Umesto da namirnice odmrzavate u posudi punoj vode ili u mikrotalasnoj to radite u frižideru, Jednostavno veče ranije stavite namirnicu u frižider i ostavite da se odledi preko noći. Na ovaj način se mesečno uštedi velika količina vode.

Nemojte kuvati baš svaki dan. Povremeno proglasite dane bez kuvanja, počastite sebe i svoju porodicu velikom porcijom sveže salate, žitaricama i jogurtom ili nekim trećim jelom koje se ne mora kuvati. Na taj način štetdite energiju i odmarate od kuvanja što je trostruki dobitak.

U frižideru čuvajte bokal sa vodom. Umesto da svaki put kad poželite popiti čašu vode puštate vodu iz česme da oteče dok ne postane hladna u frižieru uvek imajte bokal ili flašu sa vodom i na taj način ćete uštedeti zaista velike količine vode.

Smanjite na minimum otpad. Pokušajte da na nedeljnoj ili dnevnoj bazi napravite spisak namirnica koje će vam biti potrebne i kupujete samo ono najneophodnije. Planirajte, pravite spiskove i dogovarajte se sa ukućanima, ko će ručati kod kuće, a ko napolju. Na taj način ćete smanjiti količinu otpada.

3066666183_77c4547d89_z

Uživajte u vegetarijanksim obrocima. Jednom nedeljno napravite obrok koji ne sadrži meso, a sigurni smo da uz obilje voća i povrća koje možemo naći na tržnicama to ne bi trebalo predstavljati veći problem.

Koristite lokalne namirnice. Ako za to imate priliku uvek kupujte namirnice od lokalnih uzgajivača voća i povrća i izbegavajte kupovinu u supermarketima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar