Menu 

Toplije vreme pored svih lepota koje sa sobom donosi ima i onu malu ružniju stranu, a to su stomačne infekcije i trovanja hranom. Iako uglavnom bezopasno, trovanje hranom u trudnoći može biti poseban izazov. Otkrivamo vam sve što treba da znate.

Trovanje hranom podrazumeva konzumiranje kontaminirane/pokvarene hrane, a kad su trudnice u pitanju teže ga je prepoznati jer se u većini slučajeva može pomešati sa standardnim simptomima trudnoće.

Osnovni simptomi trovanja hranom su mučnina, povraćanje, proliv i u pojedinim slučajevima povišena temperatura i opšta iscrpljenost organizma. Iako postoje određeni testovi kojima se tačno potvrđuje trovanje hranom čak i kad su u pitanju trudnice dijagnoza se postavlja na osnovu simptoma i istorije bolesti osim u slučajevima kada je trudnica sigurna da nije pojela ništa što bi uzrokovalo trovanje. Tačni podaci koliko zaista trudnica oboleva od trovanja hranom ne postoji jer većina njih se ne obraća lekaru i leči se tradicionalnim metodama. Dijetalnom ishranom, čajevima,…

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-sad-pregnant-woman-stomach-ache-image27719355

Može li trovanje hranom ugroziti zdravlje bebe?

U većini slučajeva trovanje hranom je potpuno bezopasno za bebu, ali postoje slučajevi u kojima postoji određeni rizik. Trovanje bakterijom pod imenom listerija koja se obično nalazi u nedovoljno termički obrađenoj hrani, mekanim i nepasterizovanim sirevima može dovesti do spontanog pobačaja, prevremenog porođaja, infekcije ili smrti novorođenčeta.

Pored listerije najopsanija je svakako i toksoplazmoza, bakterija koja se može preneti sa majke na fetus, a njome se najčešće možete zaraziti putem životinjskog izmeta ili putem zemljišta ako ste radili nešto u bašti, a kasnije prljave ruke stavljali na lice ili usta. Simptomi toksoplazmoze podsećaju na simptome gripa, a mogu ih pratiti otečene limfne žlezde i bolovi u mišićima.

Kako lečiti trovanje hranom tokom trudnoće?

Kao i kod svih ostalih i kod trudnica najveći rizik koji sa sobom nose stomačne infekcije je svakako dehidracija i zato je unos tečnosti najvažniji. Lekari preporučuju poprilične količine vode, supica i sokova u malim gutljajima tokom celog dana. Isto tako, preporučuje se da pomešate iste količine vode i nekog sportskog pića bogatog elektrolitima i uzimate u toku dani, ali birajte one koji nemaju dodane šećere.

Kako izbeći trovanje hranom?

Na prvom mestu, potrebno je da zaista pazite šta jedete posebno tokom toplijih meseci kada su stomačni virusi veoma česta pojava. Dobro i pažljivo pripremajte obroke. U frižideru sirovu i hranu koja je spremna za upotrebu držite na posebnim policama i da nikako nisu u dodiru. Posle svake upotrebe hranu odmah spremajte u frižider ili zamrzivač i što kraće je ostavljajte na sobnoj temperaturi. Često perite ruke i kuhinjski alat, a ako podgrevate hranu podgrevajte je na laganoj temperaturi duže vreme.

Pošto su trudnice posebno osetljive na listeriju trebalo bi da izbegavaju suvomesnate proizvode koje će vam radnici u supermarketu rezati na licu mesta. Birajte one već izrezane, hermetički zapakovane proizvode koji su verovatno pasterizovani i mogućnost zaraze listerijom u tom slučaju je manja. Sve od hrane što možete zagrejte pre jela.

Isto tako bilo bi dobro da izbegavate sirove klice koje mogu biti prenosnici ešerihije koli, a sirovo meso (taratr biftek, karpačo) i riba (suši) takođe ne dolaze u obzir.

Termički obrađena hrana da bi bila sigurna za jelo trebalo bi da u svom najdebljem delu ima temperaturu 60C ili više, a idealna temperatura hladne hrane trebalo bi da iznosi 4C ili manje. Ako podgrejavate ostatke hrane oni bi trebalo da budu na temperaturi od najmanje 74C da bi bili sigurni za jelo. Hranu je nekad sigurnije jesti hladnu nego nedovoljno podgrejanu. Hranu nikada ne ostavljajte na sobnoj temperaturi duže od sat vremena ukoliko je temperatura vazduha 32C, odnosno duže od dva sata ako je temperatura vazduha nešto niža.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-hungry-pregnant-woman-young-stands-near-refrigerator-searches-food-image36912728

Simptomi dehidracije:

  • Smanjena količina urina.
  • Upale oči.
  • Suva usta i jezik.
  • Ubrzano disanje i otkucaji srca.
  • Vrtoglavica i slabost.

Ako imate obilnu i retku stolicu na svakih 1-2 sata, povraćate duže od 24 sata i mislite da ste bili izloženi zaraženoj hrani obavezno se javite lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar