Menu 

Mi smatramo da nikad nije kasno da se počne sa vežbanjem, važno je samo da radite prave vežbe i da pazite da se ne povredite jer se sa 40 godina mnogo teže oporaviti kako od povreda tako i od upale mišića. Mi imamo za vas neke savete koji će vam pomoći da se brže oporavite od vežbanja.

Redovna fizička aktivnost je od velike važnosti za opšte zdravlje svakog čoveka i to znaju svi oni koji redovno vežbaju od svojih ranih 20-ih godina. Kad zađete u određene godine čak i ako decenijama vežbate redovno primetićete da se mišići sve teže oporavljaju od vežbanja i da niste izdržljivi kao pre. U tom slučaju potrebno je promeniti nekoliko sitnica i prilagoditi načina vežbanja vašim godinama.

Onoga trenutka kad primetite da jutro nakon odrađenog treninga jedva ustajete iz kreveta, vreme je da malo smanjite intenzitet i to je znak da preterujete. Ako ste jako umorni nakon svakog treninga koji bi po pravilu trebalo da vas podigne i napuni energijom čak i kad nemate motiva ni volje za vežbanjem onda bi trebalo da malo popustite.

Evo nekoliko važnih saveta koji će vam pomoći da se telo čim pre oporavi od vežbanja.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Smanjite vreme vežbanja. Vežbanje, kao što je dobro poznato smanjuje nivo kortizola, hormona stresa, a kako starimo na neki način okružuje vaš metabolizam i podiže nivo ardenalina. Umesto treninga koji traje sat vremena odradite nešto intenzivniji trening od 20 minuta i sigurni smo da će se mišići lakše oporaviti sutradan.

Obratite pažnju na makronutrijente. Da biste nadomestili svu potrošenu energiju tokom treninga važno je da jede prave namirnice odmah nakon treninga i tokom celog tog dana. Potrudite se da vaš svaki obrok sadrži prave količine proteina i ugljenih hidrata za najbolje rezultate.

Pravite veću pauzu između treninga. Ako ste ranije vežbali svaki dan, a sad primećujete kako vaše telo ne može da izdrži taj intenzitet kao ranije, proredite vežbanje i u teretanu ili na trčanje odlazite svaki drugi dan. Danima kada ne vežbate možete raditi jogu ili neke druge vežbe za istezanje da bi se mišići što pre oporavili.

Jedite i pijte prirodne antiupalne namirnice. U prirodi postoji mnoštvo namirnica sa antiupalnim svojstvom i trebalo bi da ih uvrstite u svakodnevnu ishranu ako želite da se mišići lakše oporave od vežbanja. Neke od najpoznatijih antiupalnih namirnica su kurkuma, zatim voće bogato antioksidantima poput borovnica i višanja.

Suplementi. Suplementi koji u sebi sadrže terakumin su veoma bogati nekim oblikom kurkumina koji je snažna antiupalna komponenta pronađena u kurkumi. Terakumin će vam pomoći da se lakše nosite sa starim sportskim povredama kao i da se što brže oporaviod novih. Posavetujte se sa lekarom pre nego počnete sa uzimanjem ovih suplemenata.

Muzika. Najnovija istraživanja su pokazala da slušanje muzike za vreme vežbanja ubrzava oporavak nakon vežbanja. Zato, kad krenete u teretanu ili na trčanje nikako nemojte zaboraviti slušalice i omiljenu plejlistu. Naša preporuka je da to bude neka energična i vesela muzika koja će vas podići.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Odmarajte. Veoma je važno da se nakon svakog treninga dobro istegnete, a kod kuće priuštite sebi opuštajuću kupku ili meditaciju. Da bi se telo što brže oporavilo na dan treninga u krevet idite nešto ranije, dobro se naspavajte i pijte puno vode tokom celog dana da ostanete dovoljno hidrirani. Ako budete poslušali naše savete sigurni smo da nećete imati problema sa oporavkom nakon vežbanja i nakon što ste zagazili u petu deceniju života.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar