Menu 

Sakupljanje kišnice je sjajan način uštede kako novca tako i vode. Ako ove godine planirate posaditi povrtnu baštu, onda vam toplo preporučujemo da napravite i bure za sakupljanje kišnice. Evo i kako.

Sakupljanje kišnice je sjajan način uštede tokom sezone baštovanstva jer na svakih 16 mililitara kiše koji padne na 500 kvadratnih metara možete skupiti preko hiljadu litara vode. Ono što je najbolje od svega bure za prikupljanje kišnice možete napraviti od jeftinih materijala za svega nekoliko sati vašeg vremena, a tokom sezone gotovo da nećete morati trošiti tekuću vodu za zalivanje.

Potreban materijal:

  • 1 velika plastična kanta za smeće
  • 1 tuba silikona
  • 2 gumene matice
  • 2 metalne matice
  • Bušilica
  • Držač za crevo
  • Mala česma
  • Mrežica za komarce

??????????????????????????????????????????????????????????????

Za početak na samom dnu vaše kante probušite rupu za česmu pomoću bušilice. Koristite burgiju koja je nešto uža od same česme tako da ne ispada kada je budete stavili. Pazite da ne probušite rupu previše nisko, potrebno je da ispod ostane malo prostora.

Nakon što ste probušili rupu pripremite česmu na koju ste stavili prvo gumicu, a zatim i metalnu maticu da bi bolje stajala na buretu, a nakon toga oko gumice stavite i silikon da budete sigurni kako voda sigurno neće curiti.

Umetnite česmu u rupu koju ste izbušili, a sa unutrašnje strane je pričvrstite sa metalnim držačem za baštensko crevo. Tako ćete biti sigurni da česma neće ispati s vremenom.

Na poklopcu vaše kante, oštrim skalpelom napravite rupu, a bure stavite odmah ispod oluka kuće gde voda najčešće otiče za vreme kiše. Pri samom vrhu bureta, sa svih strana napravite i nekoliko manjih rupica tako da višak vode otiče. Isto tako možete povezati neko crevo koje će voditi kišnicu od oluka tačno do vašeg bureta.

Ispod poklopca kante možete staviti i zaštitnu mrežicu za komarce tako da u kišnicu ne bi upadale mušice i drugi insekti.
Na samom kraju postavite vaše bure na odgovarajuće mesto gde znate da se nakuplja najviše vode za vreme kiše i vaš posao je gotov.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Napomena: Postarajte se da bure postavite na neko postolje, malo odignuto od zemlje da vam bude lakše prikupljati vodu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar