Menu 

Kineziologija je nauka o pokretu, a opisuje se i kao dodatna ili alternativna terapija koja praćenjem mišića (primenom energije) traži uzrok neravnoteže u telu. Saznajte više o kineziologiji.

Kineziologija se najčešće koristi kod zdravstvenih problema kao što su stres, mišićni poremećaji, nervni poremećaji, nutritivni problemi, emocionalni problemi i poteškoće sa učenjem i ponašanjem. Kineziologija se fokusira na neotkrivene reakcije stresa i koristi određene tehnike ne bi li pomoglo telu da se samo oporavi.

Kako se razvila kineziologija

Kineziologija se bazira na drevnoj kineskoj teoriji o akupunkturi i chi energiji i otuda vuče svoje korene. Za razliku od primenjene kineziologije gde mišići prolaze kroz test izdržljivosti, novije metode koriste praćenje mišića kao oblik primene energije na subjekat.

dreamstime_s_27347920

Kako kineziologija deluje

Ljudski nervni sistem je dizajniran tako da se sam reguliše i prilagođava promenama. U trenutku kad ne možemo dovoljno da se adaptiramo mišići će stres reflektirati na centralni nervni sistem. Stres kreira specifične mišićne šablone za koje praktikant kineziologije procenjuje mogu li se iskoristiti u tehnikama praćenja mišića.

Najednostavniji način da shvatite sam proces jeste da mislite o signalima između mozga i tela kao na povratne sprege. Kako se mozak prilagođava promenama u mišićnom sistemu tako mišići šalju signale da upozore mozak da se promene dešavaju.

Praćenje mišića može da ukaže na širok spektar mogućih uzroka neravnoteže u opštem zdravlju čoveka.

U čemu sve pomaže kineziologija

Ova vrsta terapije stimuliše telesne energije i pronalazi skrivene potencijale koji bivaju oslobođeni. Kineziologija ima više pristupa tretmanu, a praktikanti obično traže suptilne, ali brojne neravnoteže koje se kriju iza fizičkih, mentalnih i emocionalnih problema. Kineziologija pomaže kod mnogo stanja, a neka od njih su:

 • Stres
 • Mišićni poremećaji
 • Nervni poremećaji
 • Nutritivni nedostaci
 • Emocionalni problemi
 • Poteškoće sa učenjem i ponašanjem

Procedura

Praktikant tretman započinje tako da pacijenta ispita o veoma važnoj istoriji bolesti. Pacijent za to vreme obično leži na leđima na masažnom stolu. Svaki tretman uključuje nekoliko testova ili izazova koji se vrše u različitim vremenima u zavisnosti od prirode problema.

Fizički izazov podrazumeva da praktikant testira neuromišićni integritet tako što pacijentu govori da postavi ruke ili noge u određeni položaj u kom ih mora držati dok praktikant lagano vrši pritisak na ekstremitet.

Mentalni izazov podrazumeva da se pacijent priseća i misli na određene stvari i fokusira se na svoje osećaje dok praktikant obavlja određeni test mišića. Test može ukazati na neravnotežu energija i stres na koji treba obratiti pažnju.

Pacijent će iz prve ruke moći primetiti sve promene koje su napravljene posebno ukoliko se potvrde kroz proces praćenja mišića.

dreamstime_s_27348043

Tehnike koje se koriste u kineziologiji

Tehnike koje se u kineziologiji koriste su:

 • Emocionalno oslobađanje
 • Akupresura
 • Limfna masaža
 • Hipertonično oslobađanje mišića
 • Obraćanje pažnje na reflekse, okidače i telesne tačke
 • Lekovi kao što se cvetne esencije i homeopatija
 • Nutritivni saveti

Mnoge bolesti nervnog sistema utiču na jačinu mišića, a kineziologija se bazira na energetskom modelu zdravlja ne medicinskom, a mala naučna istraživanja su testirala filozofiju koja se iza nje krije i potvrdila njene dobrobiti. Ljudi koji su prošli kroz profesionalne tretmane kineziologije su svedoci koliko sjajno utiče na oslobađanje od stresa i na poboljšanje opšteg zdravlja.

Neželjeni efekti

Dosada nisu utvrđene niakakve nuspojave kod onih koji su se podvrgli kineziološkim tretmanima, ali se upozorava da se ne bi trebalo na nju oslanjati kad je u pitanju dijagnostika medicinskih stanja kao zamena za modernu dijagnostiku.

Jako malo se zna o upotrebi kineziologije kod dojilja i trudnica i zato bi je u ovim situacijama trebalo izbegavati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar