Menu 

Čmičak ili ječmenac je upala lojnih žlezda donjeg ili gornjeg kapka. Iako nije opasan, vrlo je neugodan i najbolje je da ga uklonite što pre. Pokušajte sa ovih par saveta – na prirodan način.

Obično se javlja kod dece, ali ne zaobilazi ni odrasle. Ova infekcija nastaje ako previše trljate oko ili imate sužen kanal koji spaja oko i nos.

Kao stari narodni lek protiv ječmenca koristi se domaća, kvalitetna rakija šljivovica. Stavljaju se oblozi od rakije na oko (držite oko sat vremena) i nakon toga stavite obloge od maslinovog ulja (potrebno ih je držati na oku nekoliko sati, najbolje preko noći). Posle samo kapke isperete čajem od kamilice.

Čajevi

Tople obloge uopšteno su najbolje protiv čmička. Držite pamučne krpice natopljene čajem od kamilice, nevena ili čička na obolelom kapku. Posle možete staviti i tople obloge od maslinovog ulja.

Jabuka i krompir

Čmičak možete probati da uklonite i uz pomoć jabuke ili krompira. Samo krišku ovog voća ili povrća stavite na obolelo oko, zamotajte i držite par sati.

jabka

Kantarion

Upaljeni kapak treba prvo dezinfikovati, pa namazati toplim uljem od kantariona. Naneti mali sloj meda, pa staviti toplu gazu preko oka. Držati nekoliko sati (najbolje preko noći). Ponoviti postupak sledeći dan. Čmičak će nestati za par dana.

Saveti i upozorenja

ječmenac

Za vreme oporavka od ječmenca ne koristite šminku, jer biste mogli pogoršati infekciju ili izazvati novu. Trudite se da ojačate imunitet – beli luk, sveže salate, povrće, lagane supice, …

Ako čmičak ne lečite može da vam smeta, i da se širi dok ne pukne, 10-tak dana. Infekciju je moguće preneti na drugu osobu, zato ne koristite tuđe peškire, a svoje svakodnevno menjajte – uvek koristite čiste.

Da li ste vi imali problema sa čmičkom? Kako ste lečili ovu infekciju?

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar