Menu 

Jeste li se ikad zapitali kako želite provesti vaše zrelije godine? Većini nas prvo na pamet pada finansijska sigurnost. Ali, šta je to što još možemo uraditi za bezbrižniju starost?

Nije dobra penzija jedino što nam starost može učiniti sretnijom i bezbrižnijom, obratite na to pažnju na vreme i ne čekajte zadnji trenutak. O starosti razmišljajte dok ste još mladi.

By: Sara

By: Sara

Izgradite društvene veze koje nemaju veze sa porodicom

Budimo realni, kad ostarimo nećemo moći baš stalno računati na svoju decu i na to da će „nam se naći“ pri ruci za svaki naš problem i zato je veoma važno da stvorite oko sebe krug ljudi koji neće imati veze sa porodicom. Pored toga što ćete imati bogatiji a samim tim i zanimljiviji život ponekad će vam njihova pomoć biti potrebnija nego pomoć vaše dece. Imajte na umu da će vaša deca imati svoje živote i nemojte im to jednog dana uzeti za zlo

Budite aktivni

Nemojte se zatvarati u kuću, budite aktivni, družite se, šetajte, odlazite na večere, u bioskop, pozorište, iskoristite svoje vreme što više možete. Jednog dana kad uđete u starije životno doba to više nećete biti u mogućnosti, a ne dozvolite da žalite za bilo čim.

Ne kupujte nepotrebne stvari

Sigurno ste i vi kod svojih roditelja ili bake imali priliku videti gomilu stvari koje ne služe ničemu osim što kupe prašinu. Nemojte sebi dozvoliti isto. Kupujte samo ono neophodno, od uspomena čuvajte samo one najdragocenije, u starosti će vam višak stvari predstavljati samo problem, a što godine više prolaze sve teže ćete ih se moći otarasiti. Neka vaš životni prostor bude ugodan, prozračan i prostran.

Na vreme donesite važne odluke

Ovo se odnosi na finansije i mesto stanovanja. Pokušajte napraviti plan još dok ste u stanju da ga realizujete. Ako živite u zgradi bez lifta, na četvrtom spratu, razmislite da li će vam to odgovarati kad vas telo ne bude slušalo kao u mlađim danima. Obzirom na visinu penzija kod nas, obavezno si uplaćujte neko životno osiguranje ili štednju, koliko ste u mogućnosti.

Sa ovim planom ne samo da ćete sebi obezbediti bezbrižniju starost već ćete uveliko rasteretiti svoju decu i porodicu.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar