Menu 

Razvod braka je veoma stresan životni period kako za roditelje tako i za decu. Pokušajte u ovim veoma neugodnim okolnostima zadržati određeni stepen civilizacije i potruditi se da to ne utiče na vaspitavanje vaše dece.

Nakon bolnog razvoda veoma je važno da stvorite stabilno, pozitivno i harmonično okruženje za svoju decu. Nećemo vas lagati, biće veoma teško po strani ostaviti sve nesuglasice sa vašim bivšim partnerom i decu staviti na prvo mesto, ali to je nešto što morate napraviti jer će vam deca na tome jednoga dana biti više nego zahvalna.

Evo nekoliko saveta koji će vam pomoći da se fokusirate na dobrobit vaše dece, a ne na prošlost.

Razgovarajte samo o deci

Kada razgovarate sa bivšim supružnikom potrudite se da se razgovor svodi na priču o deci. Nemojte započinjati bilo koju drugi temu zbog koje bi mogla početi svađa. Pričajte o tome šta  je potrebno detetu i nikad ne spominjite šta vama treba i šta želite. Zaobilazite sve teme koje se direktno ne tiču vaše dece.

http://www.dreamstime.com/stock-images-divorce-effect-kids-image17942274

Često komunicirajte

Veoma je važno da komunikacija o deci sa bivšim partnerom bude redovna. Ovakav pristup će vašoj deci pokazati da su vam važna i da ste njih stavili ispred svojih nesuglasica, pokazaće im da ste vas dvoje iako bivši partneri ujedinjeni za dobrobit porodice. Ovo je od velike vžnosti da biste deci pružili osećaj sigurnosti i ljubavi koji su možda tokom perioda razvoda izgubili.

Ne iskorištavajte decu da se osvetite

Nikad, ali, nikad ne koristite dete kao oružje da raspravite sa vašim bivšim supružnikom nerešene stvari. Vaše dete bi trebalo da bude poprilično neupućeno u detalje vaše svađe. Čak ni deca u tinejdžerskom dobu nisu dovoljno zrela da se nose sa emocionalnim teretom koji dolazi u paketu sa razvodom i u potpunosti bi trebalo da budu izuzeta i zaštićena iz vaših svađa i prepirki.

Naravno da će deca shvatiti da se nešto dešava kada mama i tata više ne budu živeli zajedno, ali dajte im jednostavno objašnjenje koje će njima biti sasvim dovoljno. Recite im da iako mama i tata više ne žive zajedno njega i dalje volite istom snagom i da se to nikada neće promeniti. Ova rečenica će biti dovoljna da smanji zantiželju i zapitkivanja dok ne porastu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-two-parents-fighting-over-child-divorce-concept-young-image36608595

Ne pričajte loše o vašem bivšem supružniku

Pred decom nikada nemojte pričati negativne stvari o vašem bivšem partneru. Nemojte zaboraviti da je ta osoba iako vas je povredila majka ili otac bića koje najviše na svetu volite i to se nikada neće promeniti. Postoji velika verovatnoća da će dete prema vama početi osećati animozitet i sumnju ako vas čuje da ružno govorite o drugom roditelju. To će s vremenom proći samo od sebe kako dete bude odrastalo, ako pokušate uticati na njegovo mišljenje i stavove izazvaćete kontraefekat.

Ma koliko bilo teško i mučno, pokušajte se pomiriti sa razvodom i novonastalom situacijom i u potpunosti se fokusirajte na decu i njihovo vaspitanje jer koliko god vama bilo teško imajte na umu da ovim malim bićima koji zavise od nas može biti samo još teže.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar