Menu 

Postoje neki predmeti u kupatilu, kuhinji i uopšte u našem domu koji spadaju među one koje je poprilično teško očistiti. Pronašli smo rešenja i za te problemčiće.

Drvene kašike i daske

Svako ima u kuhinji par drvenih kašika i, naravno, daske za seckanje. O njima brinete malo drugačije nego o drugom suđu. Nikada ih ne stavljajte u mašinu za suđe. Možete ih oprati, prema nekim preporukama, izribati dobro u vrlo toploj vodi sa deterdžentom. Isperite ih detaljno, dobro izbrišite i ostavite da se osuše na vazduhu, najbolje ih obesite u kuhinji. Detaljnije pročitajte u tekstu Kako da iskoristite i čuvate drvene kašike.

drvene kasike na krpi

Daljinski upravljači i tastature

Oni su na samom vrhu liste najprljavijih stvari koje dodirujemo tokom dana. Vrlo je važno da ih čistite redovno. Izvadite bateriju iz daljinskog (ili iskopčajte) tastaturu. Prebrišite ih alkoholnim dezinfekcijskim maramicama (ili krpom umočenom u malo alkohla razblaženog sa vodom). Sitne mrlje uklonite uz pomoć štapića nza uši, koji umačete u alkohol. Ako želite da ubrzate i uveliko olakšate posao probajte sa ovim “sredstvom” za čišćenje, jednostavno ga je napraviti – “Slina” za čišćenje tastature i teško dostupnih mjesta.

Remote control buttons

Četkice za šminku

Isperite ih prvo pod mlazom mlake vode da uklonite deo šminke. Napunite posudicu toplom vodom i stavite malo blagog šampona (ili sredstva za uklanjanje šminke), pa pomešajte. Četkice promućkajte (kao da sa njima mešate tečnost) u toj vodi. Isperite ih ponovo pod mlazom mlake vode. Ponavljajte postupak dok voda prilikom ispiranja ne bude u potpunosti čista. Vratite ih u stari oblik i ostavite na peškiru, na vazduhu da se suše.

cetkice za sminku u casi

Jednokratne britvice

Ako želite da vam traju duže, da ih upotrebite par puta više uvek ih potopite posle svake upotrebe u maloj čaši izopropil alkohola. Ostavite tako neko vreme, pa ih stavite da se suše sa britvicom okrenutom prema gore da biste izbegli da se istupe.

Plastične posude

Da biste skinuli fleke sa plastičnih posudica i uklonili neugodne mirise potrebno je da napravite pastu od sode bikarbone i malo vode, pa sa tim da izribate posudice. Možete ih i ostaviti da se natapaju u mešavini vode i sode, pa posle oprati kao i obično. Još detaljnije o spuzva za tusiranjeovom načinu čišćenja pročitajte u tekstu Kako da uklonite neugodan miris iz plastičnih posudica.

Spužve za tuširanje

Ako ih koristite umesto mrežica trebate imati na umu da one više upijaju priljavštinu i ostatke mrtve kože i da ih treba menjati mnogo češće nego što to mislimo – i to čak svakih par sedmica. Da biste ih dobro očistili napunite posudu sa izbeljivačem i vodom (3/4 šolje izbeljivača na 3,5 l tople vode). Ostavite neko vreme, pa posle dobro isperite. Tako ćete ukloniti bakterije.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar