Menu 

Industrijski omekšivači za veš nisu najidealniji niti najzdraviji izbor, posebno za ljude sa osetljivom kožom. Zato, napravite sami potpuno prirodan.

Iritacije na koži izazvane praškovima za veš i omekšivačima nisu retka pojava, ali ako napravite svoj potpuno prirodni omekšivač za veš mogli bi izbeći te probleme.

Osnova vašeg omekšivača biće sirće, koje važi kao najbolji majstor za mekoću odeće. Uz to, obično belo sirće pomaže da se brže uklone ostaci praška za veš. Jednostavno ga uspete u pregradu za omekšivač i uključite mašinu kao i obično. Veš će se možda malo osećati na sirće kada ga izvadite iz mašine, ali kada se osuši sav taj miris nestaje.omekšivač za veš

Ali, nove mirise možete uneti ukoliko sirćetu dodate prave kombinacije eteričnih ulja. Recimo, eterično ulje narandže ili limuna posvetljuje odeću i bori se protiv mrlja, lavanda daje umirujući miris, a papermint “pobeđuje” eventualne neugodne mirise iz odeće.

Evo kako možete napraviti svoj novi prirodni omekšivač za veš. Trebaće vam: 375 ml belog sirćeta, 30 do 40 kapi eteričnog ulja po izboru (možete izabrati lavandu, pepermint ili kombinaciju narandže i limuna). Sve sastojke pomešajte i promućkajte pre upotrebe. Za standardnu količinu veša sipate pola šolje vašeg novog omekšivača.

Zanimljivo je i to da neka od ovih eteričnih ulja imaju i antibakterijska svojstva i mogu dezinfikovati veš. Eterična ulja, ipak, nisu obavezna, jer i sirće deluje antibakterijski. Međutim, mi savetujemo da ipak stavite par kapljica, jer će miris vašeg veša biti neodoljiv, a veš mekši nego ikada. Ovaj sistem pranja se posebno preporučuje ukoliko je voda u vašem domaćinstvu tvrda.

Ne preporučuje se korišćenje drugih sirćeta, poput jabukovog, jer mogu ostaviti mrlje na vešu. Neke domaćice mešaju sirće sa balzamom za kosu da bi dobile omekšivač (3 šolje vode, 1 šolja balzama i pola šolje sirćeta) , a druge pored sirćeta, sa deterdžentom mešaju pola šolje sode bikarbone za belji i čistiji veš. Uz to, sirće čuva boje vaše odeće.

A ukoliko imate mrlja na odeći, obavezno ih pre pranja tretirajte sa sodom bikarbonom (o uklanjanju mrlja pisali smo u tekstu Uklonite mrlje znoja sa odeće), jer bi ih sirće moglo samo utvrditi na odeći, a ne ukloniti.

Piši!
Širi dalje!

3 komentara
 1. Aida

  Moram da prokomentarisem da je “belo sirce” ili esencija vrlo agresivna , cak otrovna! Bojim se da to i nije bas zdrav omeksivac. Mozda bi alkoholno sirce koje ima manju jacinu bilo takodje delotvorno.

 2. nik

  Kakvo je to “belo sirce” i gde se nabavlja?
  Osim toga – 3750 ml je 3,75 litara. Tako mnogo da pravim, ili je neka greska?
  Hvala!
  Pozz.
  nik

  • Ivana Novak Ivana Novak

   Nik, hvala vam na ukazanoj pogrešci – zaista se radi o 375 ml. Greška je ispravljena :). “Belo sirće” je standardna esencija koju koristimo za zimnicu. Nastavite da nas čitate i dalje.

Napišite komentar