Menu 

Narandža je sigurno pri samom vrhu najomiljenijeg voća na svetu.Umesto da koru narandže bacate, mi vam donosimo sjajne načine na koje je možete iskoristiti.

Sigurno ste primetili da mi u LifePress magazinu obožavamo otkrivati načine na koje možemo iskoristiti stvari i namirnice koje bi inače završile u smeću. Danas je na redu kora od narandže.

Pre nego krenemo sa savetima, hteli bismo vam napomenuti da ukoliko ste u mogućnosti kupujete uglavnom organski proizvedene narandže čija kora nije tretirana pesticidima, posebno ako ih želite iskoristiti u jelima ili za negu kože.

U suprotnom, narandže pre upotrebe dobro operite pod mlazom hladne vode ne bi li isprali što više pesticida.

dreamstime_s_13688302

Za čišćenje

Ukolnite mrlje od vode. Ako vas nerviraju mrlje od vode koje se stvaraju na česmama jednostavno ih možete ukloniti tako da ih ispolirate unutrašnjošću narandžine korice.

Poliranje drvenog nameštaja. Beli deo kore narandže takođe može vratiti sjaj starom drvenom nameštaju.

Sredstvo za čišćenje. Kore narandže stavite u staklenu teglicu, prelijte belim sirćetom, pa ostavite nekoliko nedelja u frižider i povremeno promešajte. Nakon nekoliko nedelja procedite tečnost, ulijte u sprej bocu i koristite za čišćenje podova i prozora.

U domaćinstvu

Za teranje insekata. Mravi, moljci i komarci ne vole određene komponente koje su pronađene u kori narandže. Oteraćete ih tako da koru narandže postavite na mesta odakle mislite da insekti dolaze.

Za osvežavanje prostorija. Narandža ima neodoljivo osvežavajući miris koji svakoj kući daje određeni šram. Kore narandže jednostavno osušite u rerni, sameljite u blenderu i stavite u male platnene vrećice. Možete ih objesiti u kupatilo, ormare…

Omekšajte smeđi šećer. Ako vam se smeđi šećer često pretvori u grudve to ćete sprečiti tako što ćete u posudu sa šećerom staviti nekoliko komadića kore narandže. A kao bonus dobićete i sjajnu aromu šećera.

dreamstime_s_14613490

Još raznih načina za upotrebu narandžine korice

Za otklalnje mirisa iz obuće. Koricu narandže stavite u platnenu kesicu, zavežite i preko noći stavite u cipele koje nisu baš ugodnog mirisa. Kora će upiti sav neugodni miris.

Piling za telo. Ovo je najjednostavniji piling koji možete napraviti. Stavite kore narandže u gazu, zavežite i koristite umesto sunđera za vreme tuširanja. Kora narandže kožu će vam učiniti čvrstom, svetlijom i glatkom.

Napravite sveće. Kora narandže vam može poslužiti i kao brza dekoracija da od nje napravite male svećnjake, a detalje možete pogledati u članku „Napravite sami – sveća od narandže“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar