Menu 

Ako trebate da očistite tastaturu ili neka slična manje dostupna mjesta i predmete ova “slina”, koju možete sami napraviti će vam biti vrlo korisna.

Da li ste znali da su prema nekim istraživanjima neke tastaure prljavije i od javnog WC-a? Nad njima ponekad i jedemo, diramo ih masnim prstima, a na stotine sitnih mrva i prašine se svakodnevno zavlači među tipke. Odvratno, zar ne?

Vjerujemo da imate još sličnih premeta po kući kojima bi bilo potrebno dobro čišćenje. (Pomislite samo na daljinske upravljače!) Ne želite, naravno, da provedete dan sa štapićem za uši i sredstavom za čišćenje u rukama. Isprobajte “slinu” za čišćenje tastature.

slina za ciscenje 3Kako da je napravite

Potrebno vam je: 1 kašičica boraksa, oko 120 ml ljepila (bezbojnog), 1 ½ šolja (od 250 ml) vode i oko 8 kapi boje za hranu.

U posudu uspite 1 šolju vode i pomiješajte sa 1 kašičicom boraksa. Ostavite sa strane. U drugu posudu uspite oko 120 ml tečnog ljepila. U ljepilo uspite pola šolje vode, pa 8 kapi boje za hranu po izboru. Promiješajte dobro (možete upotrebiti neku staru kašiku), pa uspite mješavinu iz druge posude (boraks i voda). Rukama promiješajte mješavinu i prospite višak vode. Nastavite mijesiti “slinu” sve dok više ne bude ljepljiva i dok ne dobijete gušću smjesu. Višak vode koji iscuri prospite.

I to je to – dobili ste “slinu”. Možete je čuvati u plastičnoj vrećici sa zatvaračem da se ne bi isušila. Ako krene da se suši možete je osvježiti sa malo vode.

slina za ciscenje 2

Sada je potrebno samo da je zalijepite na prašnjavu i prljavu površinu. Sačekajte par minuta, pa je odgulite. Sa slinom će “krenuti” i sva ona prljavština i mrvice.

Ideju smo pronašli na blogu Afloralfix, a možete pogledati i video izrade sline.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar