Menu 

Sve mlade majke koje očajnički žele smršati treba da znaju da se njihovo telo oporavlja od porođaja i da su mu neophodni vitamini i minerali kako bi se vratilo u formu. Zdrava ishrana je bitna za sve ljude, ali za novopečene mame posebno. Otkrivamo vam kako da izgubite trudničke kilograme i ostanete zdravi.

Imajte na umu da prehrambene navike koje uvedete u svoj život u prvih šest meseci nakon poroda mogu biti za ceo život i zato budite pametni. Izgubite nakupljene trudničke kilograme na zdrav način bez žrtvovanja potrebnih nutrijenata.

Neophodni nutrijenti

Sve mlade majke koje doje, da bi uspešno gubile kilograme, ali i unosile dovoljno nutrijenata potrebnih za pravilan rast i razvoj bebe dnevno treba da unose od 2.200 – 2.400 kalorija. U toj količini kalorija treba da budu zastupljeni vitamini i minerali, posebno kalcijum, vitamin D, vitamin C i folati.

Zdrava brza hrana

mama2

Napunite ostavu i frižider zdravom hranom kojom ćete utažiti glad. Izbacite čokoladice, keksiće, slane grickalice i pića prepuna šećera. Ako ih nemate u kući sigurno ćete ih mnogo manje jesti. Umesto toga u kući uvek imajte jogurt, mleko i sir sa manje masnoće, orašaste plodove, sirovo voće i povrće, testeninu od celovitog zrna. Dijeta počinje u prodavnici, izborom i kupovinom zdravih namirnica.

Ako pored male bebe nemate vremena za dugotrajnu kupovinu zamolite drugaricu, mamu, sestru ili muža da to obavi umesto vas. Vi napišite tačne proizvode koje želite da vam kupe ili ih jendostavno zamolite da pričuvaju bebu na nekoliko sati da vi sa mirom obavite kupovinu.

Jedite često i dovoljno

Ako želite izgubiti kilograme, a samo što ste rodili nikako ne bi trebalo da preskačete obroke. Tri glavna obroka i dve užine bi trebalo da budu obavezni. Da biste imali dovoljno mleka veoma je važno da unosite dovoljan broj kalorija. Pored unosa kalorija pazite i da pijete dovoljno vode. Hrana i voda će vam obezbediti energiju izgubljenu čestim podojima i nespavanjem.

Obratite pažnju na to šta vam telo govori

Ako želite smršati treba pomno da slušate svoje telo. Pre nego krenete jesti zapitajte se da li ste zaista gladni ili vam je samo dosadno. Ako je ovo drugo umesto da jedete pozovite prijateljicu telefonom, zamolite nekoga da vm pričuva bebu, a vi prošetajte. S druge strane zapitajte se šta je to što vam se od hrane traži, ponekad je mnogo bolje utoliti glad onime za čime žudite nego se zavaravati drugom hranom.

Ako vam se traži sladoled, ugodite se, ali potražite onaj sa menj masnoće ili napravite zamrznuti jogurt sa voćem koji je mnogo zdravija varijanta, a zadovoljiće vas.

Pripazite na veličinu porcija

Treba da znate da se od povremene kockice čokolade sigurno nećete ugojiti, ali od prevelikih porcija svega ostalog sigurno hoćete. Pazite na porcije i pokušajte jesti iz isključivo malih desertnih tanjira jer ćete tako sigurno pojesti manje, a nećete ostati gladni.

Izbegavajte dijete koje izgladnjuju

Ni ženama koje nisu nedavno rodile nikako se ne preporučuju dijete koje drastično smanjuju broj unesenih kalorija jer se na taj način kilogrami neverovatno brzo vraćaju nakon što se vratite na normalan način ishrane. S druge strane mnoge dijete brane unos ugljenih hidrata i voća, što vi kao novopečena majka nikako ne bi trebalo sebi da uskraćujete. U ovom periodu života ugljeni hidrati su vam neophodni jer vam donose potrebna vlakna, zasitni su i obezbeđuju vam preko potrebnu energiju.

Pokušajte izbaciti ugljene hidrate kroz belo brašno, testeninu i riže i zamenite ih onima napravljenih od celovitih žitarica.

Ne budite prestrogi prema sebi

Ne postavljajte si previsoke ciljeve i nikako nemojte biti previše strogi prema sebi. Može proći i godina dana pre nego izgubite trudničke kilograme, a stručnjaci kažu da trudnoća u stvari trajte 18 meseci koji uključuju 9 meseci trudnoće i 9 meseci oporavka. U tom periodu treba da se priviknete i adaptirate na nov način života kada telo pokušava da se oporavi i u potpunosti zaceli.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar