Menu 

Eliminacijska dijeta je zasnovana na malo strožijem odabiru hrane, ali ljudi koji su je probali tvrde da im je promenila život.

Hrana koju unosimo svaki dan lagano nam kvari zdravlje i, u nekim slučajevima, skraćuje životni vek. Na žalost, toksičnu hranu je danas sve teže zapaziti. Mislite da jedete zdravo, a ustvari vi unosite vište toksina nego inače.

Prvi koraci u ovoj dijeti su da shvatite koja vam to hrana najviše šteti, koja izaziva upale, koja vam smeta. Eliminišite je na mesec dana i pratite kako se osećate kada je vratite u ishranu.

Kako uraditi “eliminaciju”

Zapišite sve simptome koje primetite na sebi: da li imate problema sa kožom; sa probavom (gasovi, nadutost, zatvor), alergije, manjak energije, loše raspoloženje, maglenje vida? Ovo su samo neki od simptoma osetljivosti na hranu ili posledice konzumacije loše hrane.

mahunarke veliki izbor

Napravite listu svih simptoma koje “uhvatite” kod sebe i ta lista će vam biti kostur, vodilja.

Nakon toga potražite “osumnjičene” namirnice, one za koje sumnjate da vam ne odgovaraju, štete. Naravno, prvo izbacite brzu hranu, previše šećera i gazirane sokove. Ali osnova eliminacijaske dijete je da izbacite: glutenske proizvode, mlečne, jaja, soju, brzu hranu i alkohol na 23 dana, koliko je potrebno da se povuku simptomi koje je alergija izazvala.

Alkohol izbacujete zbog detoksikacijskih razloga. Alkohol uz to sadrži šećere koji pomažu gljivicama i štetnim bakterijama da se razvijaju. Kada izbacite alkohol iz “repertoara” osećaćete se bolje već za par sedmica, jer ste promenili floru u crevima.

Šta jesti

Videli smo da eliminacijska dijeta traži da izbacite namirnice koje najčešće konzumiramo, ali nemate brige. Biće vam potrebno samo malo više vremena za kupovinu namirnica i pripremu.

Svi smo mi, na žalost, navikli i sve više težimo da pripremamo hranu brzo i lako, što u većini slučajeva nije zdravo. Ona nas vremenom čini bolesnima. Za nove navike potrebno je 20 do 25 dana, zato ova dijeta traje 23 dana.

Da se vratimo na hranu. Jedite 30 odsto čistih proteina i 70 odsto povrća. Kupujte organsku hranu (bezmasnu govedinu, piletinu, divlju ribu). A od povrća birajte takođe organsko – sočiva, mahunarke, orašaste plodove, semenke, morsku travu, kinou i slične proizvode bez glutena.

priprema mesa rezanje

Ako jedete ribu birajte onu sa manje žive (sitnija riba). Konzumirajte mnogo vlakana, celovitu hranu, svežu, koju pripremate sami.

Uključite u kuvanje maslinovo ulje, kokosovo, suncokretovo, laneno i avokado.

Kako ispitati efekte?

Nakon 23 dana dolaze dani ispitivanja. Prvi dan posle eliminacijaske dijete izaberite jednu namirnicu koju ćete uključiti u ishranu (gluten, mlečne proizvode, jaja, …). Ali, pazite samo jednu od njih. Nakon toga pazite na promene i onu listu simptoma koju ste zapisali, sledećih 48 sati. Nakon dva dana ponovo pojedite istu namirnicu i pratite šta se dešava. Ako nema simptoma možete nastaviti jesti tu namirnicu.

Nakon toga izaberite i ispitajte na isti način i druge namirnice koje ste eliminisali iz ishrane.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar