Menu 

Željezo je krucijalni mineral neophodan tokom trudnoće,  a mi vam danas otkrivamo zašto i kako bi trebalo da ga uzimate da bi se vi osećali dobro, ali i da bi se beba razvijala kako treba.

Ukoliko ste trudni sigurno ste nekoliko puta čuli kako je željezo tokom trudnoće jako važno, ali jeste li se ikada zapitali zašto je baš taj mineral toliko važan i kakao da budete sigurni da ga dobijate dovoljno.

Zašto je željezo potrebno

8535999558_236bc4d193_z

Ono što bi svako trebalo da zna o željezu jeste da je ono zaduženo za proizvodnju hemoglobina, supstance u crvenim krvnim zrncima koja pronosi kiseonik kroz telo sve do bebe u stomaku. Upravo iz tog razloga potreba za željezom tokom trudnoće se poveća i potrebne su gotovo duple količine nego obično, oko 27 miligrama dnevno.

U većini slučajeva žene koje su pre trudnoće imale zadovoljavajući nivo željeza u krvi i koje su uzimale prenatalne vitamine te se zdravo hrane ne trebaju suplemente tokom trudnoće. S druge strane kod oko 15-25 odsto trudnica se tokom trudnoće razvije nedostatak željeza, stanje koje se naziva i anemija. Teži slučajevi anemije mogu izazvati neke teže posledice kao što su prevremeni porođaj, mala porođajna težina bebe kao i smrtnos majke i bebe. Ipak ako vam dijagnostikuju manjak željeza u krvi veoma su dobre šanse da problem rešite pre nego nastupe bilo kakve posledice.

U većini slučajeva se nedostatak željeza manifestuje bezvoljnošću i manjkom energije. Može dovesti do zamora, vrtoglavice i glavobolje, a kad na to dodate i standardne trudničke simptome osećaj sigurno nije ugodan. Iz tog razloga veoma je važno da vašem lekaru opišete tačno kako se osećate.

Dobijate li dovoljnu količinu željeza?

Većina lekara u prvom tromesečju trudnoće traži da trudnica napravi nalaze krvi tokom kojih se proverava i nivo željeza u krvi. Većina žena u trudnoći očekuje velike promene tako da ni ne primete neke druge simptome koji se ne pripisuju trudnoći i zato je nalaz krvi u ovom periodu veoma važan. Nakon nalaza lekar će odlučiti da li su vam potrebni suplementi ili ne.

Lekari kažu da su suplementi idealan način da se nadomesti nivo željeza jer trudnica u tom slučaju ne mora preterano da pazi na ishranu što može biti prilično stresno posebno ako ima jake mučnine i sve joj se gadi. Možda ste čuli da uzimanje žljeza izaziva opstipaciju i to je tačno čak i ako samo želite podići nivo željeza do normalnog. Željezo se vezuje i postaje kruto što izaziva zatvor. To svakako nije ugodna pojava, ali je i znak da uzimate dovoljne količne željeza.

4637432188_4cfd09aeaf_z

Kako da dodate željezo u ishranu?

Pored duplemenata željezo možete uzimati i putem hrane, a važno je da znate kako nije baš sva hrana koja sadrži željezo jednako dobra. Postoje dvije vrste žljeza ono koje dolazi iz biljnih namirnica i ono koje dolazi iz namirnica životinjskog porekla. U ove prve spadaju mahunarke, suvo voće, integralne žitarice, ove druge su jaja, riba, crveno meso i perad. Telo bolje apsorbuje željezo iz namirnica životinjskog porekla posebno ako se kombinuju sa biljkama koje sadrže vitamin C. Lekari preporučuju dve porcije crvenog mesa nedeljno tokom trudnoće.

Kako namirnice bogate vitaminom C poboljšavaju apsorpciju žlejeza, tako namirnice bogate kalcijumom tu sposobnost umanjuju i zato izbegavajte mešati namirnice bogate željezom i kalcijumom.

Nivo željeza nakon trudnoće

Čak i ako se kod vas razvije nedostatak željeza tokom trudnoće, dobra je vest da će se sve polako vraćati na normalu nakon samog porođaja. Oko šest nedelja nakon porođaja nivo željeza se sam od sebe normalizuje, ali ako se to kod vas ne desi obavezno nastavite sa uzimanjem suplemenata i namirnica koje u sebi sadrže željezo jer će vam energija nakon poroda biti potrebnija nego za vreme trudnoće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar