Menu 

Često koristite i u trudnoći laptop, računar, mobilni telefon, tablet, …? Saznajte više o štetnosti elektronskih uređaja i kako da smanjite njihov uticaj.

Današnje moderno doba diktira neke stvari mnogo drugačijim tempom nego što je to bilo kada su naše majke i bake bile trudnice. Mnoštvo novih elektronskih uređaja – oni su postali deo našeg života i bez nekih od njih gotovo da ne možemo.

Većini ljudi je posao vezan za računar i mobilni telefon. A i trudnice danas, bar u domenu posla, u našem regionu nisu zaštićene kao nekada. Mnoge su primorane da rade veći deo trudnoće, a za mnoge od njih to podrazumeva “druženje” sa mobilnim telefonima, laptopima, računarima. Ima i onih trudnica kojima je preporučeno strogo mirovanje pa dane provode sa laptopom u krilu. Ali, da li je sve to bezbedno za vas? Za bebu?

Tako mnogo priče posvećujemo ishrani, vežbanju i zaštiti od hemikalija da smo zaboravili na elektroniku.

Stavovi i mišljenja

trudnica mobilniStavovi na ovom polju se poprilično razlikuju. Dok neka istraživanja ukazuju na to da mali nivo zračenja, koji emituju određeni uređaji nije štetan u trudnoći, druga govore sasvim drugačije.

U odnosu na opasne x zrake (recimo kod zubara), nizak nivo zračenja koji emituju mobilni telefoni, računari, mikrotalasne rene, laptopi i drugi slični uređaji je mnogo manje ili nimalo štetan.

Ipak, još uvek nije jasno kako to nisko zračenje utiče na DNK i ćelije. Istraživanja su se bavila uticajem ovog zračenja na opasnost od pobačaja i nastanka leukemije kod dece, ali rezultati nisu bili jasni. Svetska zdravstvena organizacija te rizike svrstava u “potencijano opasne” i ističu da bi veza mogla postojati i savetuju trudnicama da budu malo opreznije.

Ipak, većina zdravstevnih organizacija se slaže da za sada ne postoji dokaz da korišćenje elektronskih uređaja koji emituju niska zračenja može biti štetno, ako se koriste pravilno (recimo, da mobilne telefone i laptope držite bar 3 cm udaljene od tela). Ipak, oprez se trudnicama savetuje i da se izloženost svede na minimum.

Opasna i sigurna zračenja

X zraci, rentgenski zraci – većina stručnjaka se slaže da su opasni po razvoj bebe. Trebali biste ih izbegavati u trudnoći, osim ako ova vrsta zračenja nije ekstremno važna i obavezna.

CT skener – smatraju ih manje opasnim po bebu, ali se savetuje da ih, takođe izbegavate.

Ultrazvuk – zvučni talasi koji se emituju tokom ultrazvuka smatraju se potpuno sigurnim. U trudnoći ovi pregledi su vrlo važni za praćenje bebinog razvoja.

MRT (magnetna rezonantna tomografija) – iako je sigurnija alternativa X zracima i CT skenu preporučuje se da i ovo izbegavate.

trudnica sa laptopom u krilu

Laptopi i računari

Pre se verovalo da računarski monitori emituju opasne zrake (što je možda bilo i tačno kada su u upotrebi bile prve serije računara). Danas se zna da oni ne predstavljaju opasnost po bebu. Ipak, posebno u slučaju korišćenja laptopa, savetuje se da ga držite podalje od stomaka.

Današnji uređaji imaju smanjeno elektromagnetno zračenje – nivo zračenja se smatra bezbednim, ali se trudnicama ipak savetuje da ih koriste savesnije i da kupe posebne futrole za smanjenje zračenja (Pročitajte i…)

Kako zaštiti bebu

Većina ovih uređaja može biti od velike koristi za tudnice, zato ih ne trebate odbaciti, ali trebate se, za svaki slučaj, držati nekih smernica i saveta.

trudnica tablet racunar

  • Koristite slušalice kada upotrebljavate mobilni telefon. Kada god možete radije upotrebljavajte fiksnu liniju.
  • Ne držite laptop na krilu. Držite ga stolu ili nabavite poseban držač, ako morate biti u poluležećem položaju.
  • Trudite se da budete što kraće okruženi elektronskim uređajima, kada ih koristite držite pristojnu razdaljinu.
  • Isključujte sve uređaje ako ih ne koristite.
  • Možete i koristiti razne vrste zaštita koje postoje u prodaji da biste smanjili emitovanje elektromagnetnih zraka.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar