Menu 

Organsko baštovanstvo je poslednjih godine sve popularnije iako se na tržištu može pronaći sve više veštačkih đubriva, pesticida i insekticida. Ako razmišljate o tome da ove godine uzgojite svoju organsku bašticu mi imamo prave savete odakle da krenete i na koji način.

Odmah na početku želimo vam čestitati što ste odabrali teži, ali zdraviji način da uzgajate vaše voće i povrće i u današnje vreme to je za svaku pohvalu. Ako ne znate odakle da krenete, onda obavezno pročitajte tekst od početka do kraja i naći ćete sve što bi trebalo da znate.

Organski uzgoj znači da u bašti ne smete koristiti nikakve sintetičke pesticide ni đubriva, ali to nikako ne znači da su vaše biljke prepuštene sami sebi. Postoji mnogo načina na koje možete poboljšati rast svojih biljaka. Organski uzgoj ne mojte doživljavati kao nešto što brani mnoge strandardne načine uzgoja već na to gledajte kako pokušavate zpočeti novi holistički i potpuno prirodan ekosistem u vašem okruženju.

Priprema zemljišta

Da biste dobili najbolje rezultate sa vašom organskom baštom na prvom mestu treba da se posvetite pripremi zemljišta. Baš kao što i mi moramo jesti i unositi nutrijente da bi bili zdravi ista situacija je i sa zemljištem kome je potrebno mnoštvo svežih nutrijenata da bi nam podarilo zdrave i ukusne proizvode. Hemikalije kojima se obično tretira zemlja ne samo da mogu dospeti u samu namirnicu već štetno utiču na dobre bakterije, crve i ostale mikrobe u zemlji. Najbolji način da pripremite zemljište za organsku bašticu jeste da je odnesete na testiranje i izmerite nivo nutrijenata te pH vrednost zemlje. Testiranje bi trebalo da se vrši u jesen da bi ste stigli naneti organske nutrijente pre zime.

organso5

Čak i ako niste to uradili na vreme ne treba da brinete, na zemljište samo treba da nanesete dosta humusa, organske materije koju ćete pomešati sa kompostom, lišćem, travom te prirodnim đubrivom. Đubrivo takođe treba da se kompostira osim u slučaju ako u naredna dva meseca nećete ništa saditi niti brati iz vaše bašte.

Đubrivo treba da bude u potpunosti organsko i ne preporučuje se đubrivo od životinja koje su mesožderi.

Da biste pripremili vašu bašticu treba da obratite pažnju i na sledeće stavke:

Odaberite pravu stranu. Da bi vaša organska baštica bila plodna prva stvar koju treba da uradite jeste da odaberete pravo mesto na kome ćete je zasaditi. Potreban vam je komad zemljišta koji je tokom dana najmanje šest sati izložen direktnoj sunčevoj svetlosti. Ukoliko u bašti nemate takvo mesto onda se fokusirajte na to da posadite biljke kojima nije potrebno previše sunca da bi uspele. Samo neke od njih su: zelena salata, brokoli, karfiol, grašak, blitva, rotkvice, spanać, kelj, pasulj…

Vlažnost zemljišta. Druga stvar na koju treba da obratite pažnju jeste gde se voda skuplja i da li zemlja dobro upija vlagu. Poslednje što želite jeste jako vlažna zemlja u kojoj će vaši usevi istrunuti.

Vetar. Vašu baštu smestite na mesto koje nije izloženo direktnim udarima vetra, ako je potrebno podignite neki privremeni zaštini zid koji će biljke štititi.

I na posletku neka vaša bašta bude u blizini mesta gde vam stoji alat, kao i izvoru vode, da olakšate sebi zalivanje i okopavanje.

Kvalitet zemljišta. Kakvo je tačno zemljište tu gde ste planirali napraviti bašticu? Da li je puno kamenja ili korenja nekih biljaka koje su tu bile posađene? Ako jeste onda bi trebalo da razmotrite ili da napravite palete ili da dva puta prekopate zemlju pre nego počnete sa sadnjom. Postoji i nešto što se zove lazanja zemljište. Na koju god se opciju odlučite važno je samo da budete sigurni kako je zemljište savršeno za organski uzgoj. Pročitajte i “Kako da oterate mrave prirodnim preparatima”.

Kako napraviti kvalitetan kompost?

Glavna stavka zbog koje će vaša bašta biti uspešna ili ne jeste dobar kompost. Možete ga napraviti sami i potpuno je besplatan. Kompost hrani biljke, pomaže zadržavanje vode, smanjuje korov, a i to je sjajan način za reciklažu. Umesto da smeđe gomilate tamo gde proizvodi metan, vi ga iskorištavate da uzgojite organsku baštu. Zar to nije sjajno?

Kompost je potrebno rasporediti oko biljaka/sadnica i veoma je teško upotrebiti previše. Najkvalitetniji kompost je mešavina otpada bogatog ugljenikom i nitrogenom te zemlje, vode i vazduha. Možda vam zvuči kao komplikovana hemija, ali zaista nije.

Isto tako ne treba previše da brinete ukoliko nemate previše vremena za pripremu komposta jer će čak i minimalne hrpe dati savim pristojan rezultat. Da biste počeli sa kompostiranjem na zemlji ogradite kvadrat dimenzija jedan metar, najmanje. Kompost možete jednostavno skupljati na hrpu ili u posebne kante, kako vam više odgovara.

organsko-700x352

Prvi sloj neka bude sloj ugljenika odnosno smeđih materija kao što su suvo lišće ostaci od drveća, a nitrogen ili zelene materije kao što su đubrivo i kuhinjski otpaci neka budu između ova dva sloja. Preko otpadaka stavite oko 10-15 centimetara zemlje i zatim dodavajte nove slojeve istim redosledom. Na ovaj način dobar kompost ćete dobiti za dva meseca. Veoma je važno da kompost zalivate i održavate vlažnost.

Pravilno prikupljan kompost ne bi trebalo da ima neugodan miris, ali ako ima samo dodajte malo više lišća, grančica i ostataka pokošene trave. Kompost možete prikupljati čak i ako živite u gradu nabavite posebnu kantu za smeće, obložite najlonom i slažite. Pazite samo da bude na toplom mestu. Pročitajte i “Ove stvari ne biste trebali kompostirati”.

Kako da napravite lazanja zemljište

Lazanja zemljište je vrsta zemlje koja se ne ore i ne okopava, veoma je pogodna za organski uzgoj biljka jer je veoma rastresita i bogata te zahteva jako malo rada tokom sezone. Otkrivamo vam kako da u svojoj bašti napravite lazanja zemljište.

Naziv ove vrste zemljišta nema nikakve veze sa onim što ćete saditi u vašoj bašti, naziv je dobilo prema načinu slaganja slojeva organskih materijala koji s vremenom splasnu i dobije se to bogato plodno tle. Ovakva priprema zemlje je veoma dobra za okoliš jer vi u stvari koristite otpad da biste napravili kompost za vašu baštu.

organsko4

Bez kopanja

Ono što je najbolje kad je u pitanju lazanja bašta jeste da je priprema neverovatno lagana i nije potrebno nikakvo kopanje niti uklanjanje već postojećeg korova i biljaka. U principu da biste pripremili zemlju na ovaj način nećete uopšte morati kopati.

Da biste počeli sa slaganjem slojeva zemlju jednostavno prekrijte kartonom ili sa tri sloja novinskog papira, malo navlažite vodom karton da sve ostane na mestu i on će se veoma brzo pretvoriti u kompost. Prvi sloj će obezbediti vlagu i mrak što će privući gliste koje će kopati prema njemu i na taj način omekšati zemljište.

Najbolje namirnice za lazanja baštu

Sve što stavljate u vašu korpu za kompost možete iskoristiti i za vašu lazanja baštu, svi materijali će se vremenom rastvoriti i zemljište obogatiti nutrijentima. Sledeći materijali su kao stvoreni za ovakvu vrstu baštovanstva:

 • Trava
 • Lišće
 • Ostaci od voća i povrća
 • Talog od kafe
 • Vrećice čaja
 • Korov
 • Đubrivo
 • Kompost
 • Alge
 • Papir
 • Borove iglice
 • Sušeno cveće

Pored samog materijala bitna je i tehnika pomoću koje ćete praviti slojeve u vašoj bašti. Slojeve treba da podelite i da posebno slažete sloj smeđih materijala kao što su suvo lišće, papir, borove iglice i posebno slažete sloj ostataka voća i povrća te trave. Odvajanje materijala će dati mnogo plodnije tlo ali ako vam je to previše komplikovano onda na zemlju slažite sve odjednom.

Ne treba da vas brine to što će hrpa biti poprilično visoka jer za samo dve do tri nedelje slojevi će se u potpunosti smanjiti i zemlja će biti spremna za sadnju.

Kada je najbolje vreme za pripremu lazanja zemljišta

Ne postoji određeno vreme i zemljište na ovaj način možete pripremiti u bilo koje doba godine. Najidealnije vreme je jesen jer u tom periodu ima najviše suvog lišća, ostataka od bašte koja je na izmaku. Slojeve možete skupljati i slagati jedan po jedan tokom cele zime, a nećete zakasniti ni ako krenete sada. Jedino treba da obratite pažnju da među slojeve komposta dodate i treset ili neku drugu vrstu zemlje da bi tlo što pre bilo pogodno za sadnju. Slažite što više lišća, papira i otpadaka od voća i povrća, a na vrh stavite sloj zemlje. Pročitajte koji su to “Najbolji organski pesticidi”.

Sadnja i održavanje

Kada dođe vreme da u ovako pripremljeno zemljište zasadite sadnice to radite kao i u bilo koju vrstu zemlje ne postoji neki poseban način. Ako ste za prvi sloj koristili novine, lako ćete napraviti rupe za sadnju, a ukoliko ste koristili karton biće vam potrebno malo više snage.

Da biste održavali lazanja zemljište povremeno dodajte tanak sloj malča, a sve ostalo je potpuno isto kao i u bilo kojoj drugoj bašti. Okopavajte, čupajte korov zalivajte.

organsko1

Prednosti lazanja zemljišta

Za početak ćete sigurno primetiti kako je održavanje ove vrste bašte mnogo jednostavnije i da je potrebno manje rada. Zahvaljujući novinama koje čine prvi sloj biće mnogo manje korova, a zemljište će biti vlažnije i bolje će zadržavati vlagu zbog svih slojeva koje ste dodali.

Pošto vaše biljke sadite direktno u kompostu neće vam biti potrebno niti puno đubriva.

Ovakav način baštovanstva je zabavniji, lakši i kao stvoren je za organski uzgoj biljaka i obavezno ga isprobajte ove sezone čak i ako ste pčetnik, jednako dobro će vam uspeti jer jednostavno ne možete pogrešiti.

Sadnice i semena

Kad su u pitanju semena i sadnice treba da budete oprezni jer je većina kupovnih već tretirano nekim hemikalijama. Organsko seme treba da nabavite od baštovana koji već imaju svoje organske biljke ili u prodavnicama organskih proizvoda. Sadnice ne smeju biti tretirane pesticidima, sredstvima protiv gljivica ili insekata koji u sebi sadrže hemikalije. Dobro pazite da na pakovanju semena piše da su organska.

Za neke biljke je puno bolje kupiti sadnice dok je neke najbolje uzgojiti iz semena, posebno biljke poput suncokreta, godišnjih makova, korijandera, mirođije, noćurka, mladog graška i krastavaca. Kad je u pitanju organski uzgoj biljke koje se beru trebalo bi saditi što gušće jer na taj način smanjujete pojavu korova. Ostavite veći razmak između redova da biste lkaše mogli prići biljkama kao i zbog cirkulacije vazduha što smanjuje pojavu gljivica.

Ako imate nešto manje prostora najbolje bi bilo da sadite sledeće biljke:

Paradajz, jer raste u visinu i nije mu potrebno previše prostora, a celo leto ćete imati sveži paradajz, pasulj koji se penje uz štap, tikvice, blitvu, mahune, grašak i zelenu salatu. Ovo su “Najvažnija pravila za uspešan uzgoj paradajza”.

Nakon što ste odabrali, pravo mesto, kupili dobre sadnice i testirali zemljište, vreme je da započnete sa organskim uzgojem biljaka.

organsko6

Zalivanje, korov i odbrana od napasnika

Treba posebno da pazite u koje vreme zalivate vašu baštu, a najidelanije bi bilo rano ujutro ili predveče kad sunce zađe. Jutra su uglavnom mirna, bez vetra i nešto hladnija, a voda postepeno isparava tokom dana. Predveče je takođe dobra opcija, ali postoji mogućnost da biljke ostanu vlažne celu noć pa da se počnu stvarati gljivična i bakterijska obolenja biljaka.

Pazite da zalivate isključivo koren biljaka, a listovi bi trebalo da ostanu suvi jer se veoma lako oštete. Stručnjaci savetuju da biljke zalivate najviše dva puta nedeljno, a nežnije biljke čak i ređe jer voda može uništiti koren ako je ima previše u zemlji.

Korov je još jedan problem kad je organsko baštovanstvo u pitanju jer upotreba hemikalija nije dozvoljena. Ali, ne brinite postoji mnoštvo potpuno prirodnih načina da s eodbranite od korova. Jedan od njih je stavljanje organskog malča koji sprečava rast korova i služi kao neka zaštitna tkanina. Možete staviti slamu ili piljevinu.

Ako i pored svog vašeg truda korov uporno raste zaposlite klince da zarade dodatni džeparac čupanjem korova iz bašte. Pročitajte i “Rešite se korova bez pesticida”.

organsko2

Da biste dodatno zaštitili bljke bez pesticida od raznik napasnika “usvojite” prirodne predatore koji će čuvati vaše biljčice, a to su žabe, ptičice, gušteri. Tu su i dobri insekti poput bubamara koje će oterati biljne vaši. Među povrćem možete zasaditi i mirođiju koja služi kao prirodni pesticid.

Ma koliko vam se činilo da je organski uzgoj biljaka komplikovan i težak, verujte nam da se trud isplati jer su biljke uzgojene na ovaj način neuporedivo zdravije i ukusnije od onih koje su uzgojene pomoću raznih hemikalija. Odvažite se i napravite taj veliki korak ka organskom baštovanstvu ove godine jer još uvek imate vremena. Ne morate da napravite veliku baštu za početak posadite svega par biljčica, u saksiji na balkonu, a kad se uverite da nije baš toliko teško sigurni smo da ćete već naredne godine obraditi onaj komad zemlje koji ste dobili u nasledstvo od bake.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar