Menu 

U današnje vreme modernih zanimanja kada većinu vremena provodimo u sedećem položaju, radeći za računarom, bolovi u leđima i napetost u vratu su postale svakodnevica većine ljudi. Upoznajte aleksandrovu tehniku koja će vam uveliko pomoći.

Aleksandrova tehnika je edukativni proces koji kroz kurseve uči čoveka kako da promeni uobičajene načine kako „koristi“ svoje telo. Ovaj pristup se fokusira na na učenju svesti između tela i uma. Glavni cilj ove tehnike pored toga da umanji bolove u vratu i leđima jeste da vrati tenziju mišića na odgovarajući nivo tokom obavljanja svakodnevnih poslova kao što su sedenje, stajanje i hodanje. Praktikanti ove tehnike ne tvrde da ona ima medicinske dobrobiti već jednostavno zastupaju teoriju da smanjena napetost čuva mišiće i ostale strukture kičme.

Istorija Aleksandrove tehnike

aleksander

Frederik Matias Aleksander je bio australijski glumac koji je patio od promuklosti svaki put kad bi nastupao, osmislio je ovu tehniku u kasnijim godinama 17. veka. Nakon godina učenja i proučavanja Aleksander je došao do zaključka da napetost koja počinje u glavi i vratu dovodi do mišićnih naprazanja u celom telu. On je takođe zaključio da pogrešne navike kretanja dovode do smanjnja kinestičke percepcije pa je razvio tehniku rukama i verbalnim znakovima kojima ljudima pomaže da žive bez bolova i bez ograničenih pokreta.

Do danas, mnoga istraživanja su pokazala da ova tehnika olakšava bolove u leđima i vratu, ali njena dugoročna dobrobit nikad nije dokazana.

Kako izgleda Aleksandrova tehnika

dreamstime_s_8573408

Ova tehnika uključuje izučavanje brojnih lekcija sa kvalifikovanim nastavnikom koje se obično praktikuju „jedan na jedan“. Standardno izučavanje Aleksandrove tehnike podrazumeva:

  • Učenje kako na ugodan način stajati uspravno.
  • Kako smanjiti preterano korištenje površno držanje muskulature.
  • Kako povećati proprioceptivnu svest.
  • Kako prepoznati upozoravajuće znakove napetosti.

Pogledajte kako izgleda prva lekcija izučavanja ove tehnike.

http://www.youtube.com/watch?v=BgplXmILzoQ&feature=youtu.be

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar