Menu 

Kad naučite dete samokontroli ono će biti spremno samo donositi dobre odluke i lakše će se nositi sa stresnim situacijama.

Na primer, ako detetu kažete da mu nećete dati desert pre nego pojede večeru to može izazvati plakanje i vrištanje. Uz pomoć samokontrole vaše dete može shvatiti da ćete mu ukoliko se bude ružno ponašalo ostati bez deserta za taj dan.

Evo nekoliko predloga da dete naučite samokontroli:

Deca do 2 godine

igranje

Deca u ovom razdoblju se brzo iznerviraju zbog stvari koje žele i stvari koje nisu u stanju da urade. Često reaguju burno.

Šta možete uraditi?

Probajte detetu odvratiti pažnju igračkom ili nekom drugom aktivnosti. Razmislite, isto tako mi veliki sebe kontrolišemo da ne pojedemo nešto slatko, zaposlimo mozak nečim drugim.

Recite detetu da čekanjem gradimo mišiće samokontrole i pohvalite “što ima strpljenja kao veliki”. To uvek pali.

Za decu koja su napunila dve godine napravite “tajm-aut” zonu u kuhinji ili na stepenicama, da postane svesno da će ukoliko bude gubilo kontrolu snositi posledice.

Deca od 3-5 godina

Nastavite sa malim kaznama, ali izbacite tačno vreme, neka dete samo ustane kad se smiri. Ovo poboljšava samokontrolu kod dece.

Gradite samopouzdanje vašem detetu kažite mu da ste uvereni da može sačekati da dođete kući da se napije vode ili da znate da ono može napraviti nešto bez prigovaranja.

Pohvalite kad se kontroliše u za  njega teškim situacijama, napravite veliku stvar od njegovog uspeha.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. Temudjin Osvajac

    Ocigledno je da osoba koja je ovo pisala ili nema decu ili nikada nije imala posla sa decom

Napišite komentar