Menu 

Svi smo čuli razne priče o tome kako vaspitavanje dvogodišnjaka sa sobom nosi mnogo izazova, strpljenja i živaca, Amerikanci su ovom periodu dali i posebno ime „grozne dve“ (terrible two). Otkrivamo vam da li je to baš tako i savetujemo kako da izađete na kraj sa dvogodišnjacima.

Iako se o drugoj godini deteta priča sa najvećim strahom i upozorenjima, činjenica je da mušice i napadi besa mogu doći ranije ili kasnije i da nisu rezervisani samo za dvogodišnjake.

Većina dece počinje sa testiranjem granica ubrzo nakon prvog rođendana i to može trajati sve do četvrte godine. Mi se onda pitamo, zašto je vaspitavanje dvogodišnjaka postalo takav fenomen?

http://www.dreamstime.com/stock-images-toddler-temper-tantrum-image7287154

Mnogi stručnjaci tvrde da za ovo nema nikakvih naučnih dokaza i da se radi o bapskim pričama koje se jednostavno prenose i u koje se veruje. Izraz „grozne dve“ nastao je tokom 50-ih godina kada su porodice osećale pritisak da budu savršene, kao iz reklama, pa su majke period kada deca iz poslušnih beba postaju neposlušni i znatiželjni dvogodišnjaci doživljavale tragično. Roditelji modernijeg doba se slažu da je svako dete drugačije i da svaka godina sa našim mališanima nosi nova uživanja i nove izazove.

Prva godina

U prvoj godini deca su uglavnom umiljata jer još nisu spoznala moć reči „ne“ koja će vas verovatno izluđivati u kasnijem dobu. U ovom periodu detetu veoma lako možete skrenuti pažnju i zabaviti ga samo time što ćete mu dati šerpu i varjaču da lupa.

U ovom periodu je veoma važno da uspostavite šablon spavanja što može biti poprilično teško. Ako dete rano ustaje neka malo duže spava u toku dana i ustabilite tačno vreme za odlazak na spavanje naveče.

Jednogodišnjacima je potrebno oko 13 sati sna (11 po noći i 2 u toku dana) i pokušajte dostići taj cilj. Imajte na umu da je umorna beba – nervozna beba.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-two-year-old-holds-number-two-image23880142

Druga godina

Kad napune dve godine klinci su slađi nego ikad, a njihova znatiželja dolazi do izražaja. U ovom periodu će ih njihova radoznalost sigurno dovesti u nevolju, ali većina njih nije smislena pa će vam biti lakše da oprostite.

Sa pune dve godine klinci su u potpunosti pokretni i ima ih na sve strane što znači da treba da postavite neke granice: nema diranja polica za knjige, nema istrčavanja na ulicu i podizanja smeća sa ceste. Vaše dete verovatno nikad neće čuti reč „ne“ toliko puta kao u ovom periodu i verovatno mu se neće svideti, a zbog nemogućnosti izražavanja rečima izražavaće se napadima besa, vrištanjem, plakanjem jer ne znaju da se nose sa ekstremnim emocijama kroz koje prolaze.

Veoma je važno da ih u ovom periodu često hvalite kad naprave nešto dobro, a ignorišete ružno ponašanje sve dok ne može nikoga da povredi. Vikanje neće doneti nikakvo dobro može samo produžiti trajanje napada besa.

Treća godina

Vašim klincima se sad dosta toga može objasniti, a njihov prošireni vokabular sigurno pomaže u komunikaciji. U ovom periodu otkrićete koliko je sjajno što možete razgovarati sa svojim mališanom.

Istraživanja takođe potvrđuju da u ovom periodu klinci nekako najviše prkose. Vi uporno želite uspostaviti kontrolu, a dete očajno želi samostalnost, a pregovaranje oko svake sitnice postaje svakodnevica.

Pokušajte što više ignorisati loše ponašanje, jer će dete ako ne dobije nikakvu povratnu reakciju na neki postupak to prestati raditi. Ako dete dira nešto što ne bi trebalo, nemojte vikati samo ga premestite na drugu stranu.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-laughing-mother-her-four-year-old-son-portrait-happy-child-outdoors-image34811998

Četvrta godina

Karakter vašeg deteta u ovom periodu sve više dolazi do izražaja pa ćete lakše znati šta ga izbacuje iz takta i kako reagovati. U ovom periodu većina klinaca kreće u vrtić, ako ne i ranije, pa će razdvajanje napraviti veliku razliku u vašoj energiji i strpljenju.

Sada ćete moći probleme pokušati rešiti razgovorom i malim trikovima. Ako dete uradi nešto loše pitajte ga može li sledeći put malo bolje razmisliti pre nego nešto uradi.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar