Menu 

Grickanje noktiju obično povezujemo sa decom starijeg uzrasta, ali i bebe i deca predškolskog uzrasta mogu steći ovu ružnu naviku. Saznajte kako da odviknete dete od grickanja noktiju i zašto to radi.

Ako ništa, sa decom nam nikad nije dosadno i u većini slučajeva nas ova mala bića ostavljaju bez teksta jer oni gotovo od rođenja imaju svoje mišljenje i želje. Ali, kad naše dete razvije neke nove ne baš tako dobre navike obično bivamo frustrirani željom da ih što pre odviknemo. Jedna od navika koju roditelji najviše ne vole je svakako grickanje noktiju, a gotovo u jednakoj meri se pojavljuje kod dece predškolskog uzrasta kao i kod tinejdžera.

Zašto klinci grizu noktiće?

Za ljude koji se nikada nisu susreli sa ovom ružnom navikom ona može biti potpuna nepoznanica. Navike kao što su grickanje noktiju mogu doći iz mnoštva različitih razloga uključujući dosadu, stres, anksioznost, promenu rutine, znatiželju ili jednostavno ružnu naviku. Ako dete odjednom počne grickati nokte razmislite šta se trenutno dešava u detetovom životu, da li je možda krenulo u vrtić, preselili ste se, ili su se desile neke drastične  promene u kući koje bi mogle izazvati anksioznost kao što su rođenje brata ili sestre ili novi kućni ljubimac. Pratite dete u kojim tačno situacijama gricka nokte, da li to radi samo kad gleda televizor, kad se vozi u autu ili kolicima. Ako prepoznate u kojim situacijama dete gricka nokte lakše ćete prepoznati i uzrok stresa. Isto tako grickanje noktiju može se dešavati i bez posebnog razloga.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-finger-licking-image4151445

Kako reagovati?

Čim prvi put primetite da dete gricka nokte vaša prva reakcija može biti da ga odmah ukorite, a najveći problem sa ovom navikom jeste da deca u većini slučajeva nisu svesna da je rade. Kažnjavanje dece i vikanje kad ih vidite da grickaju nokte mogu samo pojačati stres koji je isprva uzrokovao grickanje noktiju. Ako mislite da je grickanje jedan od načina da se dete lakše izbori sa stresom onda ga pustite jer je vrlo verovatno da će vaše dete na kraju samo prestati da gricka nokte, ali pojedni roditelji jednostavno ne mogu samo sedeti i čekati da prođe samo od sebe.

Naša prva reakcija kad vidimo da dete radi nešto što nas brine jeste da to pokušamo zaustaviti i to je dugoročno gledano sasvim u redu, ali pre nego se uhvatite u koštac sa odvikavanjem obavezno pronađite glavne uzročnike takvog ponašanja.

Ako je u pitanju beba koja gricka nokte odvikavanje će ići puno teže iz jednostavnog razloga što bebe ne znaju izraziti svoja osećanja kao starija deca, ali vi kao roditelj trebalo bi da znate prepoznati uzroke stresa.

Kako se izboriti sa grickanjem noktiju?

Ako grickanje noktiju detetu smeta da bi se igralo, jelo ili mu oduzima previše vremena u toku dana, probajte sa nekoliko saveta koji bi vam mogli biti od pomoći.

Podsetnik. Kad primetite da dete gricka nokte lagano mu dodirnite ručicu kao podsetnik da to ne bi trebalo da radi ili osmislite posebnu reč koja će dete opomenuti, ali ne i postideti.

Dajte detetu da drži nešto. Čak i odrasli koji imaju ovu ružnu naviku kažu da kad drže neki predmet u ruci ne osećaju potrebu da grickaj nokte. Dajte detetu da se igra sa plastelinom, komadićem vune ili gumicom za kosu, zaposlite mu ručice.

Nalakirajte noktiće. Nekim devojčicama može biti žao da grickaju nokte koji su nalakirani u njihovu najdražu boju.

Stavite flastere. Danas se u apotekama mogu naći flasteri sa likovima omiljenih crtanih junaka, ako ste sve opcije ispucali zalepite flastere na vrhove prstiju.

Ružni ukusi. Poslednja opcija neka vam bude premazivanje noktića ukusom koje beba nikako ne voli, ali nikako nemojte koristiti gotove premaze iz apoteke koje se koriste za odvikavanje od grickanja kod odraslih ljudi.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-biting-nails-image5653185

Kad se zabrinuti?

Grickanje noktiju je u većini slučajeva više estetski nego zdravstveni problem, ali postoje okolnosti u kojima bi roditelji posebno trebalo da obrate pažnju. Ako vaše dete gricka nokte toliko žustro da prstići počnu krvariti trebalo bi da se zabrinete zbog mogućih infekcija. Isto tako obratite pažnju ako dete čupa kosu ili trepavice pored grickanja noktiju jer su to znaci malo ozbiljnije anksioznosti i u tom slučaju bi trebalo da se posavetujete sa lekarom vašeg deteta.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar