Menu 

I taman kad vaša beba počne spavati celu noć i pomislite da više nećete imati problema bar kad je spavanje u pitanju, vaše maleno počne da odbija ići na spavanje i svakodnevna rutina pre spavanja je postala noćna mora. Da li vam je poznato?

Deca koja odbijaju ići na spavanje svako veče testiraju granice izdržljivosti svojih roditelja i ako vam je teško da ostanete mirni, verujte nam na reč kad kažemo da niste jedini. Nakon dugog i napornog dana svaki roditelj željno čeka trenutak da klince „spakuje“ u krevet i posveti se nekim odraslim stvarima koje ga opuštaju. Iako je odbijanje spavanja sasvim normalna pojava kod dece vrtićkog uzrasta, činjenica je da može biti veoma frustrirajuća.

Najčešći razlozi zbog kojih dete može odbijati da ide na spavanje i praviti probleme su:

  • Dete je zbunjeno oko rutine pre spavanja.
  • Nije u stanju da samo sebe uteši.
  • Na neki način testira sopstvenu nezavisnost.
  • Želi da provede više vremena sa vama.
  • Plaši se da se nećete vratiti kada ga ostavite u sobi (separaciona anksioznost).
  • Previše je stimulisano.

9344290596_3b81c9a0b3_z

Odmah da vam kažemo, sve i da otkrijete koji je tačan razlog zbog koga vaše dete ne želi spavati to ne znači da ćete problem jednostavno rešiti i da ćete lako umiriti dete koje nekontrolisano trči po kući u 10 sati naveče. Jedino što celu situaciju može znatno olakšati je konstanta kad je u pitanju rutina i da date detetu određenu vrstu nezavisnosti, ali da ne dozvolite da preuzme kontrolu. Važno je da ne odustajete lako jer da biste rešili ovaj problem biće vam potrebno puno rada, truda i živaca.

Isto tako, trebalo bi da teret podelite sa vašim partnerom, jer sami sigurno nećete moći poneti toliki teret, ako vidite da više ne možete i da ćete izgubiti živce, umesto da galamite sklonite se od deteta u drugu prostoriju, udahnite duboko i pokušajte se smiriti pre nego nastavite, rešenje se  krije u vašem ponašanju vi morate ostati mirni, čvrsti i istrajni.

12023538833_b7f8fb38c4_z

Kako podstaći dete da zaspi samo?

Vašem mališanu će biti puno ugodnije i lakše će prihvatiti sve u vezi spavanja ako tačno zna šta da očekuje i šta se od njega očekuje. Najjednostavniji način da to postignete jeste da se pridržavate rutine pre spavanja i da ne odstupate. Na primer, možete detetu priuštiti toplu kupku, zatim mu pročitati priču pa ga staviti u krevet dok je još budno.

Kada dete legne recite mu da ako ostane u krevetu vi ćete doći da ga obiđete za pet minuta, dajte detetu do znanja da ste vi u blizini, da je sigurno i da nema čega da se plaši. Ponavljajte ovaj postupak sve dok dete ne zaspi. Možda ćete biti u iskušenju da ostanete u sobi dok dete ne zaspi, jer je tako mnogim roditeljima lakše, ali što duže budete praktikovali uspavljivanje, to će se dete puno teže navići da spava samo.

8579290192_b4d7da9bc7_z

Klasično zavlačenje

Svi koji imaju decu znaju koliko ona mogu zavlačiti i odugovlačiti kad je u pitanju spavanje, a to je standardna dečija tektika ne bi li dobili još nekoliko budnih minuta. Onda se dešava da traže još samo jedan poljubac, još samo jednu priču ili samo još jednu čašu vode.

Veoma je važno da se pridržavate iste rutine svako veče da se dete ne bi previše umorilo je u tom slučaju deca teže zaspivaju. Pokušajte ugoditi detetovim zahtevima, ali na način da oni postanu sastavni deo rutine pre spavanja. Možete se dogovoriti sa detetom da ima po jedan zahtev svako veče.

Može se desiti i da dete kada mu date previše izbora jednostavno pomisli da je potpuno nezavisno i da sve može da radi na svoj način. U tom slučaju dozvolite detetu da odluči samo o nekoliko sitnica, na primer, koju ćete mu priču čitati ili koju pidžamu želi obući. Dajte detetu dve ili tri alternativna rešenja, nikako ne dozvolite da bira šta god poželi jer bi to moglo potrajati do duboko u noć, a to svakako ne želite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar