Menu 

Odlazak u vrtić je za vašeg slatkiša važan kao i prvi koraci i tuta. Ipak, da bi ste izbegli eventualne probleme i neprijatnosti, potrebna je priprema.

U vrtiću deca prave prve korake ka sticanju osnovnih životnih veština. Međutim, za vrtić ih morate pripremiti. Oni ne bi trebali da se plaše, ne bi smeli praviti “jutarnje scene” i ovo je prva važna stvar koju moraju prihvatiti odraslo, iako su još mali. Ali, svaki roditelj se pita da li mu je dete spremno za vrtić, kako će podneti razdvojenost, da li će se prilagoditi. Donosimo vam listu nekoliko važnih stvari koje morate znati i uraditi pre nego vaš mališan zakorači preko vrata vrtića. I mnoge stvari će biti lakše. (Naučite dete samokontroli. Ovo je važan prvi korak. Saznajte kako)

Upoznavanje

U samim “pripremama” možete prošetati s detetom kraj vrtića, pokazati mu gde će provoditi vreme, kakve ga uzbudljive stvari tu čekaju i kako se treba ponašati prema drugoj deci. Kažite mu da je sada veliki i upoznajte ga sa drugarom sa kojim će provoditi vreme u vrtiću.

Bez iskradanja

Ne dozvolite da deca steknu utisak kako je to nešto strašno. Pričajte mu o vrtiću kao veselom mestu, zabavnom, sa mnogo drugara. Kada ga ostavljate ujutro, ne iskradajte se, nego se mirno pozdravite, poljubite. Ne opraštajte se dugo, kao da se nećete vratiti. Dete može osetiti nesigurnost i zabrinutost.

Korak po korak

Za početak možete dete ostavljati samo par sati u vrtiću dok se ne navikne na novi režim, odlazak u toalet, zajedničko ručanje, spavanje. Tako ćete ga lakše uvesti u raspored vrtića.

Igračke

Da bi se osećalo sigurnije i da bi imalo vezu sa vama i sa domom, dajte mu da ponese neku svoju omiljenu igračku, dekicu ili jastuk.

Kašnjenje

Po dete morate doći na vreme, kao što ste mu obećali. Posebno prvih meseci, kada ono još ima strah da ćete ga ostaviti, zaboraviti.

(Uskoro će biti vreme da ga pripremite i za školu. Pročitajte više)

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar