Menu 

Ledene kupke i jesu onakve kako zvuče –ledene! Ali, za mnoge sportiste one su bile “spas u pravi čas”. Saznajte kako to oni sprječavaju upale mišića. Da probate?

ledene kupke1Atletičari, fudbaleri, košarkaši i mnogi drugi često koriste ledene kupke za oporavak mišića, jer mogu da umanje upale i bolove. Ali, pazite – nisu za svakog.

Nisu svi uvjereni u njihovu djelotvornost, ali istraživanja su pokazala da kupanje u kockicama leda ima smisla, jer važi za jedan od najefektivinijih načina da se umanji “šteta” nanijeta mišićima nakon trčanja ili velikog napora. Niska temperatura steže krvne žile i smanjuje metaboličku aktivnost, što umanjuje mogućnost upale mišića. Naravno, rezulatati će se pokazati ukoliko je u ovaj tretman uključen i dobar odmor.

ledene kupke2

 

Nuspojave nisu utvrđene, ali se ovo ne savjetuje svakome, jer je to veliki šok za tijelo. Možete, recimo, samo “tretirati” noge. Ipak, savjetujemo da porazgovarate sa svojim doktorom prije nego se upustite u ovakvu terapiju samostalno. Ukoliko ste ste uvjerili da je ovo, ipak, za vas, evo šta trebate učiniti.

Kadu napunite hladnom vodom i dodajte nekoliko kesica sa kockicama leda i lezite u kadu. Naravno, biće vam mnogo hladno, ali ovakvo “namakanje” u trajanju od 10-15 minuta moglo bi da vas spasi od eventualne jake upale mišića. Za mnoge “olimpijce” ovo je česta kupka. A vi? Da li bi ste se usudili?

Ipak, ako ste više zainteresovani za tople kupke. OVDJE ćete naći ideje i uputstva.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar