Menu 

Kiseljak, loboda ili riđan je veoma delikatna biljka koja fenomenalno paše u supe, soseve i salate. Trenutno je na vrhuncu sezone i zato naučite kako da je pripremite, kupite i čuvate.

Ako nikad pre niste probali kiseljak, mi vam toplo preporučujemo da to što pre uradite. Na prvu će vam ukus ovog povrća izgledati kao ukus bilo koje druge salate, ali kasnije ćete uvideti njen jasni, sveži, gotovo citrusni ukus, savršen za ove prolećne dane. Možete ga jesti sirovog ili termički obrađivati.

Kupovina i čuvanje

http://www.dreamstime.com/stock-photos-sorrel-leaves-basket-wooden-table-image40145393

Ako berete ili kupujete ovu biljku vodite se istim onim pravilima koja poštujete kad kupujete bilo koju drugu vrstu zeleniša: raštan, rukolu, spanać, blitvu…

 • Zeleniš obavezno kupujte onog dana kad mislite da ga pripremate nikako ranije, a to je kod kiseljaka veoma važno jer gotovo preko noći može da uvene bez obzira na način na koji ste ga čuvali.
 • Izbegavajte listove koji su promenili boju ili su oštećeni. Iako u većini slučajeva znači da su plodovi ne toliko privlačnog izgleda organskog porekla i da ih ne treba zaobilaziti, kad je kiseljak u pitanju to nije slučaj i zato birajte samo lepe listove.

Kad je u pitanju čuvanje ove namirnice kao što smo rekli, najbolje bi bilo da je potrošite odmah, ali ako već morate da je ostavite za sutradan onda pripazite da bude na suvom, jer će je vlega upropastiti. Zamotajte kiseljak u papirni ubrus koji će upiti višak tečnosti i nemojte ga prati pa spremati u frižider.

Upotreba u kulinarstvu

Pre nego upotrebite kiseljak, dobro ga operite jer raste blizu zemlje i zato je neophodno da listić po listić perete u hladnoj vodi, a kasnije ih posušite kuhinjskim ubrusom. Neki ljudi tvrde da je neophodno odstraniti peteljku, ali po našem mišljenju ukolik je mlada i mekana slobodno je ostavite.

Kiseljak je poprilično skupa i retka namirnica i zato je iskoritite na najbolji mogući način.

Pesto. Zamenite peršun ili bosiljak kiseljakom i pripremite pesto na standardni način. Daće vašoj testenini neverovatno osvežavajuću notu. Za početak kiseljak možete pomešati sa nekom drugom začinskom biljkom, a kasnije povećavajte količinu prema vašem ukusu.

Varivo. U vaše prolećno varivo prepuno raznog povrća, pred sami kraj kuvanja ubacite vezicu kiseljaka.

Salate. Ako ste imali tu sreću pa ste pronašli mladi kiseljak, nemojte ga uništavati termičkom obradom veća ga dodajte u omiljenu salatu.

http://www.dreamstime.com/stock-images-soup-sorrel-potatoes-green-bowl-image31805154

Kiseljak za zdravlje

Ova biljka je veoma bogata vitaminom C i vekovima se ceni u prirodnoj medicini kao jedna od zdravijih. U nedostatku drugih lekova, u davna vremena koristio se za prevenciju i lečenje ozbiljnih stanja kao što je skorbut. Engleski lekari 19. veka su koristili kiseljak za lečenje gotovo svih upalnih procesa u telu.

 • Kiseljak pospešuje probavu i ima blago laksativno dejstvo, što znači da povećeve nivo tečnosti u crevima, poboljšava njihov rad i omekšava stolicu.
 • Smatra se potencijalnim antioksidantom.
 • Ima antikancerogena i antiupalna svojstva.
 • Koristi se za lečenje prehlade, gripa, bolnog grla i sličnig obolenja.
 • Kiseljak treba čuvati od stoke jer je za životinje otrovan.
Sviđa nam se
Autor
Jeste li čuli za biljku kiseljak?
Datum
Ime
Kiseljak za pesto, salate i variva
Stars
5
Piši!
Širi dalje!
8 komentara
 1. Nedeljka Klincov

  To jeste kiseljak ! Obozavam ga i rado spremam sos od lisca ;). Da bih maksimalno iskoristila drske odsecem proprzim na vrelom ulju i dodam malo vode kuvam nekoliko minuta i blendiram.Kad je jako vlaknasta drska procedim i pikljucim polugotovom liscu pripremim kao sos uz pirinac i barenu junetinu .

 2. Neb

  To je Rumex Acetosa,ili kiseljak ili Loboda.Nije ni zelje ni sremuš ni rukola.

 3. Ljiljana

  Nije rukola, ovo je zelje. I naravno da smo culi za zelje.

 4. Divna Bojcheska

  loboda

 5. Lidija Andonov

  kiseljak

 6. Husen Ejupi

  mlado zelje

 7. Dragan Toroman

  rukola

 8. Snezana Stojkovic Markovic

  zelje :)

Napišite komentar