Menu 

Ženama tokom trudnoće može biti prilično zastrašujuće kad osete grčeve u raznim delovima tela. Iako je to prilično čest simptom trudnoće, većina trudnica se prilično prepadne, što ne čudi jer je reč o zaista neugodnom iskustvu.

Veoma je poželjno znati da je grčenje materice u stvari odgovor na sve ono što se unutra dešava. Materica je mišić, a jedino što mišići znaju da rade jeste da se grče, problem je što je to grčenje prilično bolno iskustvo. Tačnije, to znači da svaki put kada materica doživi neku stimulaciju, od strane pune bešike, intenzivnog vežbanja ili nečeg trećeg, njen prirodni odgovor će biti grčenje. Najvažnije u celoj priči je da znate rasoznati kada je reč o najobičnijim grčevima, a kada je vreme da se zabrinete.

Zašto osećamo grčeve tokom trudnoće

Postoji više razloga koji bi mogli izazvati grčenje materice tokom trudnoće. Kao što smo već spomenuli to može biti puna bešika, orgazam, vežbanje ili upala mokraćnih kanala. Evo šta možete očekivati kroz tromesečja.

Grčevi na početku trudnoće. U ovom periodu trudnoće, grčevi su sasvim normalna pojava i u većini slučajeva nema mesta za brigu i paniku.

8376617317_915066ab39_z

Prvo tromesečje. Kod nekih žena, grčevi su prvi znak trudnoće, grčevi se mogu javiti kada se oplođeno jaje nastani na zid materice i to su grčevi implantacije, a nalik su menstrualnim bolovima. Ubrzani rast materice u ovom periodu takođe može biti uzrok što osećate grčeve, a tu su naravno i promene u hormonima koje uzrokuju nadutost, gasove i zatvor pa samim tim i bolove. Većina trudnica oseća blage bolove do čak 16. nedelje trudnoće.

Jedino što treba da vas brine kad su u pitanju grčevi u prvom tromesečju jeste da oni nisu simptom pobačaja, ali prema rečima lekara oni nikada ne dolaze sami već uz pratnju krvarenja. U svakom slučaju ako se prepadnete i mislite da nešto nije u redu, obavezno se javite lekaru.

Drugo tromesečje. Na samoj sredini trudnoće su male šanse da ćete osetiti grčeve ili neke druge neugodne simptome jer je drugo tromesečje uglavnom najugodniji period trudnoće. Jedini izuzetak su žene koje imaju višestruku trudnoću jer se kod njih usled konstantnoh širenja materice, grčevi mogu javiti i nakon trećeg meseca. Isto tako, izuzetak može biti i područje oko ligamenata koji podupiru stomak, jer pritisak na njih raste pa može doći do bolova.

Mnogo ozbiljniji, ali puno ređi uzrok bolova u drugom tromesečju mogu biti i fibroidi materice, odnosno bezopasne izrasline koje počinju pucati tokom drugg tromesečja jer ne dobijaju dovoljno krvi. Ukoliko ste ranije imali problema sa fibroidima, ako se jave grčevi u drugom tromesečju obavezno se javite lekaru.

Treće tromesečje. U ovom periodu se mogu javiti lažni Braxton-Hicks trudovi, a najsličniji su pravim trudovima koje ćete osetiti kada porođaj krene, jedina razlika je što oni ne utiču na širenje materice. Veoma važno je da grčeve i bolove u ovom periodu ne ignorišete i ukoliko su jaki obavezno se javite lekaru jer u pitanju može biti prevremeni porođaj.

Bezopasni uzročnici grčeva

Grčevi za vreme seksualnog odnosa. Jedan od najčešćih uzroka grčeva za vreme trudnoće je svakako seks i to zato što spermatozoidi sadrže žlezde koje stimulišu matericu. Seks za vreme trudnoće je sasvim u redu, a ako osetite grčeve za vreme odnosa, nemojte se brinuti, jednostavno stanite, prošetajte i popijte vode.

Promena položaja grčeve poboljšava ili pogoršava. U većini slučajeva to je znak da su grčevi povezani sa istezanjem ligamenata koji podupiru matericu.

Velika nužda ili gasovi olakšavaju problem. To znači da su grčevi povezani sa nekim probavnim problemima.

5053184792_dd885fce94_z

Simptomi koje nikako ne bi trebalo ignorisati

  • Šest ili više kontracija u sat vremena.
  • Kontrakcije su praćene vrtoglavicom, krvarenjem i slabošću.
  • Roze iscadak.
  • Učestali grčevi kod višestrukih trudnoća.
  • Bol u leđima i abdomenu.
  • Bolovi ne prolaze nakon što ste promenili položaj, a prošlo je dosta vremena.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar