Menu 

U poslednjih nekoliko godina trajna šminka postaje izbor mnogih žena, a jedan od glavnih razloga je što uvek na licu imaju gotovo profesionalni make up bez trunčice truda. Koliko je bezbedna trajna šminka?

Ženama se s ubrzanim načinom života sve više i više smanjuje vreme koje imaju za jutarnje rituale, tuširanje, umivanje, šminkanje, a broj obaveza raste iz dana u dan. Upravo je to glavni razlog zbog čega se sve više  žena odlučuje na trajnu šminku, jer je ujutro dovoljno da stave maskaru, sjajilo i spremne su za pokret.

trajna2

Pre nego se odlučite na ovaj korak veoma je važno da budete upućeni u sve rizike koju ovakakav vid šminkanja sa sobom nosi.

Trajna šminka je jedna vrsta polutrajnog tetoviranja i nanosi se sitnim iglicama u koje se dodaje boja/pigment. Kad je ovakav vid šminkanja u pitanju, najčešće se traži iscrtavanje linije usana, nanošenje ajlajnera, oblikovanje obrva pa čak i bojenje trepavica da bi se čak i upotreba maskare svela na minimum.

Pigmenti koji se upotrebljavaju za ove tretmane bi trebalo da su klinički ispitani, a kozmetički saloni koji ih rade treba da imaju licencu i posebnu dozvolu.

Pre nanošenja trajne šminke se koristi lokalni anestetik koji umrtvi kožu lica a koji se na kožu nanosi u obliku kreme ili tečnosti. Iglice za ovaj tretman moraju biti za jednokratnu upotrebu jer je u suprotnom rizik od infekcija veliki.

Ukoliko imate veoma osetljivu kožu dobro razmislite pre nego se odlučite na ovaj tretman jer može doći do alergijske reakcije na boju, otoka, ljuštenja kože, plikova pa čak i granuloma. Posebno oprezni sa nanošenjem trajne šminke bi trebalo da su oni koji uzimaju lekove protiv zgrušavanja krvi, jer može doći do težeg krvarenja čak i ako ste pre tretmana popili samo aspirin.

Dobro i pažljivo urađena trajna šminka može trajati i do pet godina, ako pažljivo negujete svoje lice i pratite sva uputstva koje vam je kozmetičar dao.

Najmanje dve nedelje nakon tretmana trebalo bi izbegavati direktno izlaganje suncu, a nakon toga treba da koristite posebne kreme za zaštitu od sunca za vaše lice.

Pre nego se odlučite na ovaj tretman uverite se da niste alergični ni na jedan sastojak koji se koristi pri tretmanu, dobro i pažljivo proverite salon koji radi trajnu šminku i pitajte sve što vas zanima ili vam je nejasno.

Foto: http://www.divinecaroline.com

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar