Menu 

Način na koji se hranite može doprineti smanjenju rizika od nastanka raka želuca, potvrdila su brojna istraživanja. Mi vam otkrivamo konkretne mere koje bi trebalo da preduzmete da biste rizik od ove vrste karcinoma sveli na minimum.

Iako je stopa obolelih od karcinoma želuca prilično niska u odnosu na neka druga kancerogena obolenja, ukoliko ste imali slučajeve ove bolesti u porodici treba da uradite sve što je u vašoj moži kad je prevencija u pitanju.

3167853832_28c562416a_z

Na svu sreću jednostavne promene u ishrani kad je u pitanju ova vrsta karcinoma mogu napraviti zaista velike promene, a dovoljno je da u ishranu uvrstite više svežih namirnica, koje nisu industrijski prerađene te manje koristite so i konzervanse.

Jedan od najvećih faktora rizika i kod karcinoma želuca te čira je infekcija izazvana bakterijom koja se zove helikobakter pilori. Isto tako činjenica je da je hrana koju jedemo veoma važna u celoj ovoj priči i zato bi trebalo da izbacimo sve one namirnice koje u sebi sadrže rafinisane šećera, gazirana pića, prerađene žitarice i mesne prerađevine.

Stručnjaci kažu da samo jedna šolja naseckanog povrća iz porodice kupusarki (kelj, brokoli, kupus) dnevno pomoći kod smanjenja rizika jer se na taj način otpušta sulforafan, supstanca koja smanjuje rizik od dobijanja čira, a samim tim i karcinoma.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

E, pa vreme je da vas upoznamo sa još jednom biljkom koja spada u super namirnice. Danas pričamo o neobičnoj biljčici po imenu motar koja raste u primorskim krajevima, a bez problema ćete...