Menu 

Poslednja istraživanja kažu da premala izloženost dece prašini i prljavštini tokom ranog detinjstva može povećati rizik od nastanka alergija i poremetiti rad imunog sistema.

Čistoća je pola zdravlja – izreka je koja nas prati gotovo otkako se rodimo, ali najnovija otkrića ne idu preterano u prilog ove poznate poslovice jer potvrđuju da previše čiste kuće u kojima boravi novorođenče decu čine podložnijima na alergije i astmu u kasnijem životnom dobu.

Gotovo je sigurno da će deca koja su od prvih dana života izložena alergenima i kućnim bakterijama pod mnogo manjim rizikom da jednoga dana razviju alergije ili otežano disanje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-baby-eating-sand-image1414375

Ova najnovija istraživanja su poprilično iznenadila istraživače jer je u ranijim studijama objavljivano kako se deca koja žive u gradskim kvartovima gde su izložena žoharima, miševima, kućnim ljubimcima i alergenima pod većim rizikom od nastanka astme, a ova najnovija istraživanja to gotovo u potpunosti pobijaju. Oni su naveli da su nova saznanja gotovo u potpunosti suprotna od onoga u šta se do sad verovalo, a to znači da što više budete izloženi alergenima manja je verovatnoća da ćete zaista razviti alergije.

Oko 41 odsto dece koja nemaju problema sa disanjem i nisu alergična odrastala su u domovima bogatim bakterijama i alergenima, dok je svega osam odsto dece koja imaju alergije i astme njima bilo izloženo tokom prve godine života.

Stručnjaci kažu da je objašnjenje za ovo otkriće poprilično jednostavno. Naime, ukoliko od rođenja živimo u kućama koje su sterilno čiste, telo nema nikakvu priliku da razvije odbrambene mehanizme u odnosu na alergene. Okuženje u kom odrastamo igra veoma važnu ulogu za naše zdravlje, a ako je okruženje previše čisto imuni sistem deteta neće biti stimulisan na pravi način.

Odrastanje sa životinjama i bakterijama

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photos-baby-cat-image20994488

Jedno veliko istraživanje sprovedeno je nad 467 novorođenčadi iz Bostona, Njujorka i Sent Luisa. Lekari su zdravlje beba pratili još u majčinom stomaku, posetili su njihove domove, izmerili količinu i vrstu alergena te izvršili analizu na sadržaj bakterija.

Otkriveno je da su deca u čijem su okruženju bile dlake mačaka, miševa i izmet žohara u prvoj godini života imala manje problema sa disanjem u dobi od tri godine nego ona čije su kuće bile čistije. Šištanje u plućima se pojavilo kod 51 odsto dece iz “čistih” domova. Kućne bakterije takođe imaju veoma važnu ulogu i deca koja su njima izložena tokom prve godine života imaju puno manje šanse za razvijanje alergija, astme i problema sa disanjem.

Ispostavlja se da je kombinacija alergena i kućnih bakterija najpogodnija za razvijanje dobrog odbrambenog sistema kod dece.

Uprkos svemu, stručnjaci upozoravaju da roditelji ne treba da donose naprasne odluke vezane za domaćinstvo vodeći se ovim novim saznanjima. To znači da i dalje treba da čistite kuće i da ne nabavljate životinje samo jer mislite da će to sprečiti alergije kod vaše dece.

Stručnjaci koji su se bavili ovim istraživanjem kažu da je veoma moguće i izvesno da će jednoga dana postojati sprej sa alergenima i bakterijama kojim ćemo prskati vazduh sobe u kojoj beba spava ne bi li na vreme podstakli imuni sistem da nauči da se brani.

Zvuči neverovatno, ali nije nemoguće.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar