Menu 

Naturopatija ili naturopatska medicina je vrsta nauke koja se bazira na tradicionalnom lečenju, promoviše zdrav život identifikujući se sa jedinstvenim aspektom svakog pacijenta uz pomoć prirodnih terapija koje ne sadrže toksine.

Naturopati ovu vrstu medicine definišu kao primarni sistem zdravstvene zaštite, kao umetnost, filozofiju, lečenje, prevenciju i tretman. Naturopatska medicina se razlikuje po principima lečenja koji se stalno preispituju i idu u korak sa novim naučnim dostignućima. Naturopatska medicina uključuje moderne, tradicionalne, naučne i empirijske metode.

Glavni principi naturopatije

Naturopatska medicina prati brojne principe koji su od velike važnosti, a to su:

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-naturopathy-image16987457

Isceljujuća moć prirode. To je u stvari mišljenje kako svako telo ima sopstvenu sposobnost da samo održi i povrati dobro zdravlje. Naturopatski lekari ovaj proces olakšavaju tako što uklanjaju prepreke koje lečenje sprečavaju i pronalaze odgovarajuće tretmane da pospeše lečenje.

Identifikacija i lečenje uzroka. Naturopatski lekari se baziraju na traženju i izlečenju glavnog uzroka, a ne samo simptoma bolesti jer su simptomi samo spoljašnja manifestacija unutrašnje neravnoteže koje uzrokuju mnogi fizički, mentalni ili emocionalni problemi. Simptomi jesu važni, ali je mnogo važnije ono što ih uzrokuje.

Terapije ne treba da škode. Tretmani koji se koriste u naturopatiji su uglavnom nežni, neinvanzivni, veoma efektni i nemaju neželjenih posledica. Posebna pažnja se posvećuje tome da se simptomi ne potiskuju.

Lekar kao učitelj. Latinski koren reči doktor je docere, što zapravo znači „učiti“, a primarna uloga naturopatskih lekara jeste da edukuju, motivišu i osnaže pacijente da razviju više lične odgovornosti kad je u pitanju njihovo zdravlje usvajajući zdrave navike.

Lečenje cele osobe. Praktikanti naturopatije u svojim pacijentima traže specifične slabosti i disfunkcije pa lečenje baziraju na osnovu pacijentove individue. Ne postoji jedinstveni tretman koji je jedank za sve, oni se prilagođavaju specifičnim simptomima i stanju pacijenta. Jedna od poznatih naturopatskih izreka jeste da je važnije otkriti kakav pacijent ima bolest, nego kakvu bolest ima pacijent.

Prevencija. Mnogo je lakše preventivno delovati na bolesti nego ih lečiti i to je ono što naturopatija promoviše. Tu su saveti za zdrave životne navike i suplementi koji će vam pomoći da sačuvate zdravlje.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photo-globules-produce-homeopathy-laboratory-image35859495

Kako naturopatija pomaže zdravlju i boljem životu?

Naturopatijom se često uspešno leče hronične bolesti koje obično ne reaguju na konvencionalne načine lečenja. Tu se posebno ističu umor, bolovi, poremećaj spavanja i problemi sa probavom. Lečenje ovih stanja uglavnom je kombinacija suplemenata, biljnih lekova i posebne dijete osmišljene prema potrebama pacijenta.

Efektno lečenje naturopatijom se ne sastoji samo od prirodnih lekova već i dobre komunikacije praktikanta i pacijenta koji će zajedničkim snagama, pričom i slušanjem doći do pravog leka.

Jedan pregled kod naturopate obično traje sat vremena, tokm pregleda lekar će pacijenta ispitati o njegovom stanju, medicinskoj istoriji, ishrani, načinu života i konvencionalnim tretmanima kojima se podvrgavao. Naturopata će zatim pregledati jezik i nokte pacijenta da ima bolji uvid u pacijentovo stanje, a možda će zahtevati i pojedine testove kose, krvi, stolice. Nakon prikupljenih svih potrebnih informacija on će odrediti kolike su šanse da se telo samo izleči, a plan izlečenja može da uključuje promenu ishrane, načina života, vežbanja, biljne lekove, homeopatske tretmane i druge pogodne lekove.

Glavni postulati naturopatije su da je čovek biće prirode i da se zdravlje stiče živeći u skladu s prirodom. Harmonija dolazi ukoliko se pravilno hranimo, pijemo dosta tečnosti, odmaramo, izlažemo suncu i povremeno čistimo organizam detoks tretmanima i postovima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar