Menu 

Nauka kaže da su ljudskom organizmu zdrave masti neophodne da bi dobro funkcionisao, a sve na šta treba da pazite jeste da uzimate pravu vrstu masti i naravno da pripazite na količine.

Do pre par godina čak su i naučnici smatrali kako e postoje zdrave masti i kako bi sve vrste masnoća jednostavno trebalo izbaciti iz organizma. Na svu sreću, istraživanja su pokazala da u tome nema ni trunka istina i da su nam zdrave masti neohodne da bi nam organizam funkcionisao kako treba. Naravno, treba da pripazite koje masti koristite i u kojim količinama. Postoje i simptomi koji jasno pokazuju da u organizam unosite manje masnoća nego što je potrebno, a mi vam otkrivamo kako da ih prepoznate.

Imate problema sa mršavljenjem. Sigurni smo da većina nikada ne bi pomislila kako kilograme teško gubi zbog manjka masnoće u organizmu. Male količine nezasićenih masti pomažu da pojedemo manje i duže ostanemo siti.

10331542545_e81df51858_z

Stalno ste gladni. Ako pola sata nakon obilnog obroka ponovo osećate glad možda razlog tome leži upravo u manjku zdravi masti iz istih razloga koje smo naveli ranije.

Koža vam je suva. Zima je prošla, sunce još uvek nije jako, redovno mažete kremu losionima, ali ona je i dalje suva? To može biti povezano sa manjkom zdravih masti u organizmu. Sve ćelije kože su umotane u zaštitne mehuriće masti koje ih štite od isušivanja i dehidracije, ali i štetnog uticaja otrova kojima smo svakodnevno izloženi.

Patite od manjka energije. Ljudsko srce čak 70 odsto energije dobija od masti koje obezbeđuju čak 9 kalorija po jednom gramu što je za duplo više od kalorija u ugljnim hidratima, ali te kalorije će vam dati više nergije, manje ćete pojesti i duže ćete biti siti.

Imate problema sa koncentracijom. Mozak se sastoji od 60 odsto masti i da bi dobro funkcionisao potrebne su mu upravo masti, naravno one dobre. Ishrana bogata mononezasićenim mastima koje se nalaze u maslinovom ulju, ulju šafrana, orašastim plodovima i puterima povećavaju produkciju neurotransmitera koji su od velike važnosti za funkcionisanje, učenje i pamćenje.

11817767964_0697fe2be3_z

Stalno vam je hladno. Ako mislite da ste zimozgoržljivi zbog loše cirkulacije, razmislite još jednom jer razlog može biti i manjak masti u organizmu. Ljudi ispod kože bi trebalo da nose tanak sloj masnoća koje regulišu telesnu temperaturu, a ako tog sloja nema onda će vam logično biti zima.

Kao što smo na samom početku naglasili važno je da pazite na vrstu zdravih masti koje jedete i da ne preterujete sa količinama.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar

Zdravlje

Koliko laži dnevno izgovorite? Manje od 10? Više od 20? Stotinu? Da li su to dobronamerne, sitne, zlobne ili krupne laži? Istinu na sunce. Stanite pred „lažometar“. Piši! Širi dalje!