Menu 

Trudnoća je zasigurno jedan od najboljih motiva za sve buduće majke da jednom za svagda ostave cigarete. Evo nekoliko naših saveta kako da si olakšate odvikavanje od cigareta tokom trudnoće.

Početkom ove godine objavljeno je kako pušenje u trudnoći utiče na povećan rizik od mnogo kmplikacija za vreme trudnoće pa čak i sa zdravljem bebe nakon rođenja. Ako ste pušač, a planirate ili ste ostali u drugom stanju, nemate šta čekati, ostavite cigarete, a mi ćemo vam otkriti nekoliko trikova da sve prođe lakše i bezbolnije.

Najbolji način da sprečite sve rizike koje pušenje može doneti jeste da bacite cigarete jednom za svagda, ali verovali ili ne u zavisnosti od toga kolika je vaša zavisnost postoje i određeni rizici odvikavanja od pušenja tokom trudnoće. Može se pojaviti nervoza, nemir, a u retkim slučajevima i napadaji. Pozitivna stvar je što niti jedan od ovih simptoma ne može loše uticati na bebu a obično su najizraženiji u prve dve nedelje odvikavanja. Od cigareta ćete se lakše odviknuti ako promenite svakodnevne navike izgradite snažan sistem podrške i odredite tačan datum kad prestajete.

http://www.dreamstime.com/stock-photo-pregnant-woman-non-smoker-image28087860

Krenite postepeno

Svim onim trudnicama koje puno puše se preporučuje postepeno smanjivanje ispušenih cigareta, ali krajnji cilj je da što pre ostavite cigarete u potpunosti. Iako se prestanak pušenja preporučuje u prvom tromesečju nećete pogrešiti ni ako produžite odvikavanje, važno je samo da prestanete.

Nikotinski flasteri i žvakaće gume

Ako ste probali sve ostale prirodne načine i niste uspeli, uz konsultacije sa vašim lekarom možete probati nikoinske flastere i žvakaće gume iako njihov uticaj na bebu nikada nije dokazan, kao uostalom ni njihova delotvornost. Bitno je napomenuti da upotrebom žvakaćih guma i flastera ni majka ni beba nisu izloženi štetnim toksinima koji se kriju u cigaretama ipak nikotin koji sadrže može uticati na zdravlje bebe posebno ako se pretera sa korištenjem i zato se obavezno konsultujte sa lekarom pre nego se odlučite na ovakav način odviknuti od cigareta.

Lekovi za odvikavanje od pušenja

Postoje mnogi lekovi koji mogu pomoći pri odvikavanju od pušenja, ali u trudnoći to baš i nije slučaj. Trenutno ne postoje lekovi koji sa sigurnošću mogu pomoći odvikavanje od pušenja tokom trudnoće. Ove lekove treba da izbegavaju sve trudnice posebno one koje imaju visokorizičnu trudnoću i stanja kao što je preeklampsija.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-pregnant-woman-belly-holding-breaking-cigarette-half-no-smoking-health-minded-breaks-last-image31548982

Električne cigarete

I u slučaju ovih ultrapopularnih cigareta koje su postale pravi hit među svima koji žele prestati pušiti obavezno se konsultujte sa lekarom pre nego se na njih odlučite. Ne postoje jasni dokazi da ove cigarete potpomažu odvikavanje od pušenja, a postoji i premalo podataka o upotrebi kancerogenih supstanci u nihovoj izradi. Postoji mnogo pitanja na koje treba dati odgovor kad su ove cigarete u pitanju. Ono što se za sada može reći da ove cigarete ne odvajaju nikotin od oralne fiksacije pušenja cigareta što je veoma važno.

Ako ste čvrsto odlučili da prestanete pušiti zarad zdravlja svoje bebe pronađite metod koji vama najbolje odgovara. Imajte na umu da odvikavanjem smanjujete rizik od prevremenog porođaja, male porođajne težine bebe, probleme sa posteljicom kao i buduće probeleme sa disanjem vaše bebe. U početku bi bilo dobro da se odvojite od ljudi koji puše i ne odlazite na mesta puna duvanskog dima. Zaposlite mozak, pronađite novi hobi, bavite se novim aktivnostima. Zaobilazite mesta na poslu na kojima ste provodili “puš pauze” sa kolegama, bar dok dovoljno ne ojačate i premostite prvu veću krizu.

Zamolite ljude iz vaše okline da vam pruže podršku, neka ne puše u vašem prisustvu i neka se sa vama nalaze na mestima za nepušače. I za kraj, ne prestajte sa pušenjem od ponedeljka ili od sutra već od danas!

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar