Menu 

Trudnoća je u punom smislu tih reči, drugo stanje u kome se dešavaju mnoge promene na ženskom telu. Danas vam otkrivamo kakve sve promene možete očekivati kad je u pitanju vaša koža.

Odmah na početku napominjemo kako je svaka trudnoća različita i kako se simptomi o kojima ćemo danas pričati ne moraju pojaviti i na vašoj koži, ali dobro je da budete spremne i da znate šta sve možete očekivati.

Akne. Čak i ako kožu redovno čistite i poštujete svakodnevnu rutinu kad je nega kože u pitanju, tokom trudnoće se može desiti da se mrske akne uporno pojavljuju. Za to slobodno možete okriviti trudničke hormone, a jedino što možete uraditi da to sprečite ili bar umanjite jeste da redovno čistite lice i nipošto ne cedite akne sami.

78203069_5d9a511147_o

Strije. Kad su strije u pitanju nema pravila i niko ne može predvideti kod koga će se javiti, a kod koga neće. Strije se mogu pojaviti na stomaku, grudima, zadnjici, nogama pa čak i rukama. One nastaju usled razvlačenja kože, a gotovo 90 odsto trudnica ih dobija pre početka trećeg tromesečja. Razne kreme mogu pomoći kod svrab, ali teško da će sprečiti njihovu pojavu posebno ako imate genetske predispozicije za to.

Trudnička maska. Melazma ili kloazma su tamne mrlje na koži koje se nazivaju i trudnička maska, a javlja se kod 70 odsto trudnica i to najčešće u predelu obraza, nosa i čela. Vreme provedeno na suncu pogoršava stanje i zato bi trebalo da stavljate kreme sa zaštitnim faktorom svaki put kad izlazite napolje. U retkim slučajevima prelazi u hronično stanje, a najčešće nestaje nakon porođaja.

Mladeži ili bradavice. Nauka još uvek nije dokazala zašto se ove male uzrasline nalik na mladeže javljaju u trudnoći i to najčešće u predelu pazuha , vrata ili prepona. U većini slučajeva su potpuno bezopasne, ali ako vam smetaju nakon poroda se možete javiti lekaru da ih poskida.

Hiperpgmentacija. Neke tačke na telu poput bradavica, pegica i ožiljaka u trudnoći mogu biti tamnije, pa čak i veće nego inače. Može se pjaviti i tamna linija po sredini stomaka koja se naziva i linea nigra i češće se javlja kod tamnoputih žena. U slučaju hiperpigmentacije trebalo bi da se sklanjate sa sunca.

Psorijaza. Trudnoća sama po sebi ne uzrokuje probleme sa kožom, ali ako ste pre trudnoće imali nekih problema postoji velika šansa da će se u trudnoći simptomi pogoršati. Ako uzimate neke lekove posavetujte se sa lekarom da li su sigurni za upotrebu u trudnoći.

Ekcem. Mnoge žene prve simptome ekcema dobiju upravo u trudnoći, a ako ste problema imali i pre, tokom trudnoće se može pogoršati. Najlakši način da stvari držite pod kontrolom jeste da izbegavate poznate okidače i da se tačno pridržavate saveta lekara.

Varikozne vene. U telu trudnice se luči puno više estrogena nego inače, a i više krvi kruži organizmom što može uticati na vene i izazvati proširenja. Fleke nalik paukovoj mreži se obično javljaju u predelu lica, vrata i ruku. Obično su bezopasne i nestaju same od sebe nakon poroda. S druge strane pritisak koji materica stvara na vene u donjem delu tela može dovesti do varikoznih vena koje mogu biti bolne. U tom slučaju lekar će vam preporučiti redovne šetnje, da često podižete noge, te da nosite posebne čarape za kompresiju.

278085359_97f70f9ad7_z

Vodite računa o vašoj koži za vreme trudnoće

Najbolji način da pazite na kožu jeste da vodite računa o osnovama. Pijte puno vode, nanosite kreme sa zaštitnim faktorom svakog dana, bez obzira na to da li je napolju sunčano ili oblačno i nemojte se previše izlagati suncu. Isto tako važno je da koristite losione koji ublažavaju svrab od rastezanja kože i što je najvažnije ako primetite neke zabrinjavajuće promene obratite se lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar