Menu 

Mislite da je došlo vreme da se zaista posvetite štednji i da pokušate ostaviti koji dinar sa strane za „crne dane“, letovanje ili novi računar. Pokušajte sa nekim od saveta za smanjnje životnih troškova koje smo za vas iskopali i pomoću kojih su mnogi ljudi širom sveta uspeli da uštede.

Mi smo potrošačko društvo u punom smislu te reči, trošimo sumanuto i to uglavnom na stvari koje su daleko od osnovnih potreba. Ako želite da smanjite životne troškove, pokušajte sa nekim od konkretnih saveta koje za vas imamo.

Pa krenimo.

Saveti za smanjenje životnih troškova

http://www.dreamstime.com/stock-photography-glad-woman-reading-hair-curlers-under-hairdry-image16262032

1. Proredite odlaske kod frizera i to se odnosi na sve članove porodice, ako ste do sad na šišanje odlazili dva puta mesečno smanjite to na jednom mesečno ili jednom u dva meseca.

2. Ako imate svoje dvorište perite auto sami umesto u autopraoni, a možete koristiti i samouslužne autopraone koje će vas izaći i do pet puta jeftinije nego kad auto perete u standardnim autopraonama.

3. Kupujte na akcijama, ali samo ono što vam je potrebno, nema koristi ako na akciji kupite nešto što nećete koristiti, ali ako naiđete na prašak za veš u pola cene obavezno ga kupite jer to vam uvek treba.

4. Umesto da odlazite na kafu za vreme pauze na poslu, kupite sebi dobru termos šolju i ponesite kafu od kuće.

5. Doručkujte kod kuće i sigurno ćete uštedeti nekoliko evra koje bi inače potrošili na doručak na poslu.

6. Dogovorite se sa kolegama da se zajedno vozite na posao i delite troškove goriva, isto tako se možete dogovoriti sa ostalim roditeljima kad je u pitanju odvoženje i dovoženje dece u školu i na aktivnosti.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-image-carpooling-image20607366

8. Odaberite zajednički paket za mobilne telefone za celu porodicu koji će vas verovatno izaći jeftinije nego da plaćate pretplatu posebno za sve članove. Raspitajte se kod vašeg operatera za najpovoljniju opciju.

9. Kupujte domaće proizvode koji su obično jeftiniji, a ništa manje kvalitetni od onih koje plaćate suvim zlatom samo zbog imena.

http://www.dreamstime.com/stock-photography-group-friends-walking-image12815782

10. Umesto šetnje po tržnom centru sa drugaricama gde ćete sigurno neplanirano potrošiti određenu svotu novca odlučite se na šetnju po prirodi, parku ili vozite biciklo.

11. Koristite uslugu online bankarstva i smanjite troškove provizija.

12. Umesto taksija koristite javni prevoz.

13. Umesto papirnih ubrusa koristite pamučne krpe koje ćete prati. Ne smo da ćete čuvati okoliš već ćete i uštedeti novac.

14. Odjavite se sa mejling lista određenih butika, trgovinskih lanaca koji vas redovno obaveštavaju o novim ponudama i akcijama tako ćete manje padati u iskušenje da trošite novac.

15. Napravite jelovnik za celu nedelju ili čak dve pre nego krenete u kupovinu namirnica.

16. Ispišite dete sa aktivnosti koje su skupocene, a u kojima ne uživa. Ne morate ga baš svakog vikenda voditi u igraonice i bioskop, organizujte zabavu kod kuće.

17. Proverite da li prozori i vrata dobro dihtuju i da li negde propuštaju vazduh, na taj način uštedećete na grijanju.

Piši!
Širi dalje!
2 komentara
  1. Marija

    Ovaj tekst smatram suvišnim. Svako od nas, ko ima prosečna primanja u Srbiji sa jednim zaposlenim u kući, odavno primenjuje sve te “savete”. Nema se mogućnosti ići kod frizera češće od jednom u 2-3 meseca, ne pije se kafa, deca ne pohađaju 1001 vannastavnu aktivnost koja košta, ne vozimo se taksijem i slično. Dobronamerna sugestija, pišite nešto prilagođenije običnom svetu.

  2. Zorro

    Ne kaže se ni na hrvatskom ni na srpskom jeziku “autopraona”. Tako se govori na ulicama Zagreba. Na ulicama Beograda se govori autopraonica. Kada niste na ulici, već pišete za javnost, pišite ispravno, a to je na oba jezika: “praonica automobila”. Vidim da autori tekstova nisu baš pratili časove srpsko-hrvatskog jezika. Možete slobodno da pišete u Srbiji i na hrvatskom i na srpskom jeziku. Tekst napisan mešavinom reči i sintakse iz bilo kaoja dva jezika je nepismen. Predlažem da autori tekstova nauče oba jezika, ali da se opredele za jedan u jendom trenutku. Slutim da je moj komentar uzaludan…

Napišite komentar