Menu 

Kada vaša beba stigne kući vaš u vaš život će stići promene uzrokovane posebnom negom koju ovaj najdraži paketić zahteva. Evo nekoliko saveta kako da zaštitite novorođenče od prehlade ukoliko su ukućani boležljivi.

Veoma je važno da bebu prvo vreme po izlasku iz bolnice zaštitite od prehlade i virusa koji uveliko haraju. Evo nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti ako su vaši ukućani bolesni.

1. Za početak bilo bi dobro da napravite mali karantin  i bolesne članove porodice smestite u odvojenu prostoriju gde neće biti u doticaju sa bebom. Ako karantin nije opcija onda se trudite da sa bebom što više vremena provodite u spavaćoj sobi i ne izlazite u zajedničke prostorije (kuhinju i dnevni boravak). Ako ste vi bolesni onda dovedite pomoć, nekoga ko će većinu vremena brinuti o bebi dok vi ne ozdravite.

2. Perite ruke redovno antibakterijskim sapunom i opominjite ostale članove porodice da rade to isto. Posebno je važno da perete ruke pre nego dodeđete u bilo kakav dodir sa bebinom opremom, flašicama, cuclama, pre nego je presvlačite, hranite, …

majka i novorođenče

3. Dezinfikujte redovno radne površine u kuhinji, kvake na vratima, daljinske upravljače, lavaboe, sudopere, wc šolje, tastature, telefone i to tako da koristite sprej za dezinfekciju i kuhinjske ubruse. Redovno perite bebine flašice, cucle i igračke sa toplom vodom i deterdžentom pre nego ih date novorođenčetu.

4. Održavajte higijenu kupatila na zavidnom nivou, dezinfikujte i svakodnevno menjajte peškire ili razmislite o upotrebi kuhinjskih ubrusa dok svi ukućani ne ozdrave.

5. Nosite medicinsku masku ako ste prehlađeni, a morate biti u kontaktu sa bebom svaki put kad je hranite i presvlačite. Sa dojenjem možete nastaviti normalno osim ako vam lekar ne savetuje drugačije. Majčino mleko sadrži antitela koja štite bebu od prehlade i od velike su važnosti za bebino zdravlje.

6. Prehlađene ukućane držite podalje od bebe najmanje 24 sata od prestanka svih simptoma prehlade.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar