Menu 

Razvoj bebe u majčinom stomaku nastaje ubrzo nakon začeća. Saznajte kako se odvija razvoj bebe u  u majčinom stomaku tokom cele trudnoće, po nedeljama. Sigurni smo da će ovo zainteresovati sve buduće majke.

Većinu mladih žena čim saznaju da su trudne muči gomila pitanja na koje bi odmah želele odgovor. Jedno od najčešćih jeste kako se beba razvija i raste u stomaku kroz nedelje trudnoće. Kako beba izgleda, koliko je velika, kad ću prvi put osetiti udarce…? Sve to i mnogo više je ono što zanima buduće majke. Mi vam donosimo jedan deo odgovora koji se odnosi na razvoj bebe po nedeljama tokom cele trudnoće. Pročitajte i tekst “Uradi sam – testovi za trudnoću” i otkrijte koji su to “Rani simptomi trudnoće”.

Prvo tromesečje trudnoće

1-2. nedelja – spremite se

Možda će vam zvučati čudno, ali tokom prve dve nedelje vi u stvari niste još trudni. Začeće obično počinje dve nedelje nakon početka poslednje menstruacije. Da bi izračunao termin poroda vaš lekar će računati 40 nedelja od početka poslednje menstruacije, to znači da se i menstruacija računa pod deo trudnoće iako tada niste bili trudni.

prvo tromesečje trudnoće

3. nedelja – oplodnja

Spermatozoid i jajna ćelija spojeni u jednom od jajovoda čine jednoćelijski entitet koji se zove zigot, a ako je otpušteno više od jedne jajne ćelije možete imate i više zigota. Zigot ima 46 hromozoma 23 od vas i 23 od vašeg partnera, a ti hromozomi će pomoći da se odredi pol bebe kao i boja kose i očiju, karakterne osobine i inteligencija.

Ubrzo nakon oplodnje zigot kroz jajovod putuje prema materici, a u isto vreme će se brzo podeliti i formirati skup ćelija nalik na malinu. Unutrašnja grupa ćelija postaju embrion, a vanjska membrane koje ga paze i štite.

4. nedelja – usađivanje

Kada dođe do materice skup ćelija u ovom razdoblju poznat kao blatocista se deli na dva dela. Unutrašnji deo ćelija je embrion, a vanjski ga štiti i neguje. Ovaj proces se naziva usađivanje.

Posteljica će hraniti vašu bebu tokom cele trudnoće. Otkrijte i “Šta je to placentologija”.

5. nedelja – počinje period embriona

Peta nedelja trudnoće ili treća nedelja nakon začeća je označena kao početak embriona, to je period kada se bebina kičma, mozak, srce i ostali organi počinju formirati.

U ovom periodu embrion se sastoji od tri sloja.

Vanjski deo  –  ektoderm koji će se razviti u veći deo bebine kože, centralni i periferni nervni sistem, unutrašnje uvo kao i veći deo vezivnog tkiva.

Srce bebe i primitivni cirkulatorni sistem će se razviti iz srednjeg dela ćelija koji se zove mezoderm. Ovaj sloj obezbediće temelj za bebine kosti, mišiće, bubrege i većinu reproduktivnog sistema.

Unutrašnji sloj ćelija se zove endoderm i postaće cevi obložene sluzokožom. Krajem ove nedelje vaša beba će dostići veličinu vrha hemijske olovke.

6. nedelja – neuralne cevi se zatvaraju

Rast ploda u ovom periodu je veliki. Svega četiri nedelje nakon začeća neuralne cevi duž leđa vaše bebe se zatvaraju, a srce počinje pumpati krv.

Osnovne crte lica se već počinju pojavljivati uključujući prolaze za unutrašnje uho kao i lukovi koji će formirati vilicu. Telo bebe poprima oblik slova C, a mali pupoljci uskoro će postati ručice i nožice.

7. nedelja – razvoj glavice

Sedam nedelja nakon početka trudnoće ili pet nedelja nakon začeća, bebin mozak i lice se naglo razvijaju, male nozdrve postaju vidljive, a očne jabučice se počinju formirati. Pupoljci se formiraju u ruke koje su nalik malim veslima.

Beba u ovom periodu može biti malo veća od gumice sa vrha olovke.

8. nedelja – oči postaju vidljive

U ovom periodu, ekstremiteti su duži, prstići počinju dobijati svoj oblik, formiraju se i ušne školjke i oči postaju vidljive. Zadnji deo tela vaše bebe se počinje ispravljati.

U ovom periodu plod je veličine 13 milimetara.

ultrazvuk bebe

9. nedelja – formiraju se prstići na nogama

U ovoj nedelji bebine ručice rastu, razvijaju se kosti, a laktovi postaju savitljivi. Prstići na nogama su formirani, a očni kapci nastavljaju sa razvojem.

10. nedelja – razvoj vrata

Sada bebina glavica postaje malo više okrugla i zaobljena, vrat počinje da se razvija, a kapci počinju da se zatvaraju i štite očne jabučice u razvoju.

11. nedelja – razvijaju se genitalije

Bebina glava je na pola željene veličine, ali i telo je polako sustiže sa rastom. U ovom periodu vaša beba se zvanično naziva fetusom, oči su vidno razdvojene, kapci su spojeni, a uši su nisko postavljene. Crvena krvna zrnca se počinju formirati u jetri, a krajem ove nedelje počinju se razvijati i genitalni organi, klitoris ili penis.

Prosečna veličina fetusa u ovom periodu je 50 milimetara, a težina 8 grama.

12. nedelja – rast noktiju

U ovoj nedelji bebino lice poprima prepoznatljivi ljudski profil, a na prstićima rastu nokti. Beba je prosečno velika 60 milimetara, a teška 14 grama.

Drugo tromesečje trudnoće

Drugi deo trudnoće donosi mnogo uzbudljivih događaja u vašem stomaku. U ovom periodu mučnine uglavnom prestaju, možemo saznati pol bebe i počinjemo osećati pokrete našeg malog bića. Otkrijte i “Pokreti bebe u stomaku – brojanje udaraca”.

Kako vaša trudnoća napreduje sve više ćete doživljavati bebu i činiće vam se sve više stvarnom. Na redovnim pregledima moći ćete čuti otkucaje srca, a stomak vam više neće moći stati u omiljene farmerke.

Dok vi pratite promene na vašem telu, fetus takođe doživljava velike promene. Pre samo dva meseca vaša beba je bila tek skup ćelija, a u ovom periodu ima funkcionalne organe, nerve i mišiće. Imajte na umu da su ove mere i smernice prosečne i ako se ne uklapate, to ne mora da znači apsolutno ništa.

urin

13. nedelja – formira se urin

U ovoj nedelji creva vaše bebe se vraćaju u stomačič iz pupčane vrpce gde su rasla i razvijala se prethodnih nedelja. Vaša beba takođe počinje proizvoditi urin i izbacivati ga kroz amnionsku tečnost.

Tkivo koje se pretvorilo u kosti razvija se i oko bebine glave, ručica i nožica.

14. nedelja – bebin pol je vidljiv

U ovom periodu bebine ruke se približavaju željenoj dužini kolika će biti na samom porođaju, a vrat postaje više definisan. Crvena krvna zrnca se formiraju u slezeni.

Sad je već jasno vidljiv pol bebe, kod devojčica se formiraju folikuli jajnika, a kod dečaka prostata.
Beba u proseku ima dužinu od 90 milimetara i 40 g težine.

15. nedelja – razvija se skelet i kosti

U ovom periodu beba rapidno raste, razvija se skelet i kosti što će postati jasno vidljivo putem ultrazvučnog pregleda za par nedelja. Isto tako, polako se formira oblik glave.

16. nedelja – beba sisa

Bebine oči gledaju prema napred i lagano se pomeraju, uši su veoma blizu položaja u kome treba da budu, a pojedine bebe u ovom periodu prave pokrete sisanja ustima. Pokreti bebe su više koordinisani i vidljivi tokom pregleda.

U ovom periodu beba dostiže dužinu od 120 milimetara.

17. nedelja – stvaraju se masnoće

Ispod bebine kože se stvaraju masne naslage koje će joj održavati toplinu tela nakon porođaja.

18. nedelja – beba počinje slušati

Uši su postavljene sa obe strane glave i beba počinje raspoznavati zvukove. Dostiže dužinu od 140 milimetara, a težinu od 200g.

19. nedelja – razvija se materica

Masni premaz nalik na sir koji se zove vernix caseosa prekriva bebino telo. Taj premaz štiti bebinu osetljivu kožu od pucanja zbog izloženosti amnionskoj tečnosti. Kod devojčica se u ovoj nedelji mogu razviti vagina i uterus.

20. nedelja – na pola ste puta

Na pola puta do konačnog cilja možda ćete moći osetiti bebine prve pokrete. Ako se trudni po drugi ili treći put, udarce ćete moći osetiti i nekoliko nedelja ranije.

U ovom periodu beba dostiže dužinu od 160 milimetara.

beba3

21. nedelja – beba može gutati

U ovom periodu beba dobija sve više na težini, postaje aktivna i počinje gutati.

22. nedelja – kosa postaje vidljiva

Beba je u potpunosti prekrivena finim, sitnim dlačicama koje se nazivaju lanugo koje pomažu premazu da ostane na koži. Moguće je da obrve postanu vidljive.

U ovom periodu beba dostiže dužinu od 190 milimetara, a težinu od 460 grama.

23. nedelja – otisci prstiju i stopala

Bebina koža postaje naborana, više prozračna nego pre i poprima roze-crvenkastu boju.
Beba razvija REM, a uskoro će se razviti i ukusni pupoljci na jeziku. Formiraju se otisci prstiju i stopala. Kod dečaka, testsi se spuštaju iz abdomena, kod devojčica materica i jajnici su na svom mestu u potpunosti razvijeni sa svim jajnim ćelijama.

Bebe rođene u ovoj nedelji uz intenzivnu medicinsku negu mogu preživeti.

24. nedelja – raste kosa

E, sad već na bebinoj glavici raste prava kosa, a beba može dostići dužinu od 210 milimetara i težinu od 630 grama.

25. nedelja – beba reaguje na vaš glas

Refleksi na ručicama se uveliko razvijaju, a beba može reagovati na poznate zvukove kao što je vaš glas, sa pokretima. Pročitajte i “Šta sve beba uči u majčinom stomaku”.

beba2

26. nedelja –  rastu nokti

Bebina pluća proizvode supstancu koja omogućava da se vazdušne kesice u plućima naduvaju i čuva ih od kolapsa, a noktići su u potpunosti razvijeni.

U ovom periodu beba je dugačka 230 mm, a teška 820 grama.

27. nedelja – kraj drugog tromesečja

Sa ulaskom u 27. nedelju nastaje kraj drugog tromesečja , bebina pluća i nervni sistem se nastavljaju razvijati, a beba raste „kao iz vode“. Krajem drugom tromesečja bebina dužine može biti i do tri puta veća nego 12. nedelje. Zazdravzu trudnoću neophodna je i zdrava ishrana, a mi za vas imamo detaljan vodič – “Zdrava ishrana u trudnoći – detaljan vodič kroz nedelje”.

Treće tromesečje trudnoće

Polako se bliži dan kad ćete konačno uzeti svoju bebu u ruke. Razvoj bebe u trećem tromesečju se nastavlja, beba otvara okice, dobija na težini i polako se priprema za porođaj.

U trećem tromesečju većini trudnica poprilično dosadi da budu trudne, nestrpljive su i ne mogu dočekati da upoznaju svoje bebice. U vašoj materici se tokom poslednjeg dela trudnoće dešava puno toga, a mi vam otkrivamo šta.

treće3

28. nedelja – beba otvara oči

U ovom periodu bebini kapci su delomično otvoreni i polako se počinju formirati trepavice. Beba će poprilično dobiti na težini što će izgladiti nabore na koži

U ovom trenutku beba može biti dugačka 250 milimetara, a težina može dostići i do 1 kilogram. Zdrave bebe u ovom periodu imaju 90 odsto šanse za preživljavanje ukoliko dođe do prevremenog porođaja.

29. nedelja – kosti su u potpunosti razvijene

Bebine kosti su u ovom trenutku u potpunosti razvijene ali još uvek mekane i savitljive.

treće2

30. nedelja – bebine oči su širom otvorene

U ovom periodu bebine oči su većinu vremena širom otvorene, na glavici već ima poprilično kose, crvena krvna zrnca se formiraju u koštanoj srži. Dužina bebe dostiže 270 milimetara, a težina 1,300 grama.

31. nedelja – seksualni razvoj se nastavlja

U ovoj nedelji centralni nervni sistem bebe je dovoljno sazreo da sam kontroliše telesnu toplinu.

32. nedelja – beba vežba disanje

Sada su nokti na nožnim prstićima bebe u potpunosti vidljivi. Pluća iako nisu u potpunosti razvijena, beba polako vežba disanje, a telo počinje apsorbovati minerale od velikog značaja za zdravlje kao što su gvožđe i kalcijum iz probavnog trakta. U ovoj nedelji, sloj mekanih dlačica koje su prekrivale bebino telo počinje opadati.

Dužina bebe može dostizati 28 milimetara, a težina 1, 700 grama.

33. nedelja – beba prepoznaje svetlost

Sada se već bebine zenice se šire, sužavaju i detektuju svelost koja do njih dopire.

34. nedelja – nokti na prstima i dalje rastu

Dužina noktiju u ovoj nedelji doseže skroz do vrhova prstiju, beba može porasti do 300 milimetara dužine, a beličasti sloj koji prekriva kožu postaje deblji.

35. nedelja – zaštitni sloj je deblji

Ekstremiteti bebe postaju debeljuškasti, a nastaće period naglog debljanja pa u narednom periodu beba može dobijati i po 230 grama nedeljno do poroda.

36. nedelja – počinje priod naglog debljanja

Bebi u materici je u ovom periodu poprilično tesno i biće joj teško da se pokreće, ali ćete uprkos tome osećati mnogo pokreta, okretanja, udaraca i istezanja. U ovom periodu veoma je važno da pratite koliko često beba udara posebno ako primetite da su se udarci smanjili. Pitajte vašeg lekara koliko udaraca treba da osetite u određenom vremenskom periodu. Pročitajte i “Pomeranje bebe u trudnoći i kako je naterati na pokret”.

37. nedelja – puni termin

Ulaskom u ovu nedelju računa se da je beba dostigla puni termin, a svi bebini organi su spremni da funkcionišu samostalno. Da bi se pripremila za porođaj bebina glavica se polako okreće prema grliću materice. Ako beba nije u pravilnom položaju vaš lekar će vam objasniti koje korake treba da preduzmete da to rešite. Obavezno pročitajte i “Kako da namestite bebu u najbolji položaj za porođaj”.

treće

38. nedelja – beba razvija moć hvatanja

Beba razvija refleks hvatanja ručicama, nokti na nožicama su dostigli punu dužinu, bebin mozak teži oko 400 grama, a većina dlačica je otpala.

39. nedelja – posteljica proizvodi antitela

Bebine grudi postaju izraženije i poprimaju svoj oblik, a kod dečaka testisi se još više spuštaju u skrotum. Posteljica nastavlja da obezbeđuje antitela koja će pomoći bebi da se bori protiv infekcija nakon porođaja. Ako budete dojili, kroz mleko ćete bebi obezbediti dodatni broj antitela.

40. nedelja – „dan D“ se bliži

U ovom trenutku bebina dužina može iznositi od 450-500 milimetara, a težina od 2, 900 grama i više. Zapamtite da se zdrave bebe rađaju različite težine i dužine. Nemojte paničiti ako beba ne stigne do zacrtanog termina, potpuno je normalno da se beba rodi čak nedelju-dve kasnije. Ukoliko premašite termin onda ovbavezno isprobajte i “Vežbe za izazivanje porođaja”.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar