Menu 

Svakoj majci su važni pokreti bebe u trudnoći, ali brojanje udaraca je još važnije za praćenje zdravlja i razvoja bebe. Savetuje se da svaka trudnica nauči da broji bebine pokrete.

Preporučuje se trudnicama u drugom trimestru, a ako je reč o rizičnijoj trudnoći ranije. Aktivna beba je obično zdrava beba i rano otkrivanje smanjenja bebinih pokreta može pomoći da na vreme otkrijete šta to bebi nedostaje, da li je došlo do problema u razvoju.

U drugom tromesečju svakako osećate kako se beba proteže, udara, prevrće celi dan. Neke to majke osećaju više neke manje, neke bebe su mirnije, a neke živahnije, neke bebe imaju više mesta (posebno u drugom tromesečju), pa se više pomeraju.

(Pročitajte i Pomeranje bebe u trudnoći i kako je naterati na pokret). Trebate imati na umu i da svaka beba ima svoj ritam. Brzo ćete naučiti kada je to najaktivnija i šta najviše utiče na to da počne da se pomera. Najverovatnije da će taj ritam beba imati i u prvom mesecu nakon rođenja.

Zašto je važno

beba pokreti u stomaku 1Naravno, ne trebate se brinuti ako niste osetili pomeranje jedan celi dan. Moguće je da se beba pomerila, ali vi to niste osetili, da se uspavala, da ste spavali kada se pokretala i slično. Ali, u većini slučajeva merenje udaraca koje ćemo objasniti je najbolji pokazatelj da je sve u redu.

Mnoga istraživanja su pronašla vezu između smanjenja pokreta bebe i lošijeg ishoda porođaja. U čak 50 odsto slučajeva mrtvorođenčadi majke su prijavile da su primetile značajan pad u pokretima bebe pre smrti.

Zato mnogi medicinari savetuju brojanje udaraca da bi se procenilo da li je beba uredu.

Normalno je da osećate udarce i pokrete bebe svaki dan od 24. nedelje do bebinog rođenja. Brojanje se sprovodi obično nakon 24. ili 28. nedelje, a postoji više načina brojanja.

Kako sprovesti brojanje

Postoji nekoliko načina, ali najučestaliji je da nabrojite 10 pokreta u periodu od pola sata do 2 sata. Sedmicu do dve možete da sporovodite brojanje i zapisujete pokrete i ritam.

Neko vreme pratite bebu i saznajte koje je to vreme kada je najaktivnija i šta je pokreće – slatkiši, hladno piće, … Najbolje je da sprovodite brojanje u isto vreme svaki dan.

Lezite na leđa sa nogama malo zadignutim ili lezite na stranu (poželjno levu). Ako mislite da se beba uspavala, malo prodrmajte stomak, blago ili ustanite i prohodajte par minuta. Možete pokušati i da popijete nešto hladno. Ne počinjite brojanje dok ne osetite da se beba pomerila.

© Studio Nouveau 2011

Kada je osetite vratite se u krevet, stavite ruku na stomak i počnite sa brojanjem. Beležite svaki pokret – udarac, okret, guranje, … Ne brojite štucanje.

Smirite se i brojite dok ne nabrojite 10 pokreta i onda zabeležite koliko je bebi trebalo da napravi 10 pokreta. U većini slučajeva beba napravi 10 pokreta u samo pola sata, ali merenje se može sprovoditi do dva puna sata.

Nakon sedmicu – dve primetićete da se udarci menjaju od dana do dana, ali većinom su slični – u slično vreme, pod sličnim okolnostima. Ovo je sasvim normalno za bebu koja se normalno razvija.

U posebnom notesu zapisujte bebine pokrete iz dana u dan i pratite da li je došlo do promena, da li bebini pokreti usporavaju ili ne, šta ih pokreće.

Kada kontaktirati doktora

Ako ste pratili udarce na način na koji smo opisali i niste izbrojali 10 pokreta u periodu od dva sata, sačekajte par sati i pokušajte ponovo. Ako i posle toga brojanje nije prošlo standardno (ako niste osetili 10 pokreta u 2 sata) kontaktirajte doktora i zakažite pregled što pre.

Ako beba značajno promeni način, vreme i svoj ritam u periodu od 3 do 4 dana, takođe obavestite lekara.

beba pokreti u stomaku 3

Primer brojanja

Ako vam se beba najčešće pomera oko 17 časova onda u to vreme i krećete sa brojanjem svaki dan. Sačekajte oko 17 časova prvi pokret i onda lezite u krevet i krenite sa brojanjem. Moguće je da će beba jedan dan početi sa pokretima oko 16, drugi oko 17, a treći tek oko 18 časova.

Sedimca 29.

Ponedeljak 17:00 (broj pokreta) 17:35 (vreme prestanka brojenja, kada je ste već izbrojali 10 pokreta) – Svekupno: 35 minuta

Utorak: 17:20 (broj pokreta) – 17:50 – Sveukupno: 30 minuta

Srijeda: 17:15 (broj pokreta) – 17:50 – Sveukupno: 30 minuta

Četvrtak: 17:35 (broj pokreta) – 18:10 – Sveukupno: 35 minuta

Ovo je primer praćenja normalnih pokreta bebe, ali ako u toku ovog perioda primetite da se sveukupno vreme povećava iz dana u dan; recimo ako ste prvi dan izbrojali 10 udaraca za samo 30 minuta, drugi dan za sat vremena, treći dan za tek dva sata, četvrti tek za dva sata i 30 minuta, onda je moguće da nešto nije uredu i javite se lekaru.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar