Menu 

Bebini pokreti su važni svakom roditelju. Prvo pomeranje bebe u stomaku je divan osećaj. Saznajte više o tome, odgnajte brige i naučite kako da je “razbudite” i naterate na pokret.

Prve bebine pokrete osetićete u 18. ili 20. nedelji trudnoće. Ako je u pitanju prva trudnoća možda odmah nećete shvatiti o čemu se radi, ali činiće vam se da mali leptiri plešu u trbuhu. Majke koje imaju već jedan porođaj iza sebe mogu pomeranje u drugoj trudnoći osetiti i u 16. nedelji. A ako niste osetili pokrete do 24. nedelje posetite lekara. On će poslušati bebino kucanje srca na ultrazvuku ili će zakazati i druge preglede.

A šta to beba radi u stomaku?

Ne možemo stalno uznemiravati bebu i gledati šta radi preko ultrazvuka, ali svaka beba ima neki ritam i evo šta može raditi kako prolaze nedelje.

stomak slusanje bebe

Već u 7. nedelji počinju mini pokreti poput laganog okretanja. U 9. nedelji može i da štuca, pomera ruke ili noge, sisa palac i guta. Već za 7 dana će pomerati glavu i rastezati se, podizati ruke, otvarati usta. Još par dana, pa će početi i da zeva, a u 14. nedelji može pomerati okicama.

U nastavku trudnoće sve jače ćete osećati pomeranje bebe, pa i gde se nalazi u stomaku. Međutim, ona neće biti stalno u pokretu. Većinu vremena će da spava.

Neke pokrete možda nećete ni osetiti, pa zato ne brinite ako vam se učini da se beba nije pomerila celi dan.

Posle 20. nedelje lagano ćete moći da naučite obrazac po kom se beba pomera. Ona će imati svoj ritam. Pokreti će biti aktivni većinom tokom dana i kada mirujete. Do 28. nedelje pokreti će biti življi jer će beba imati više prostora. Čak može da se razbudi na iznenadne zvukove.

Ali kako se budete bližili 30. nedelji pokreti će slabiti, jer će i beba imati manje prostora da “skakuće”. Šest nedelja posle beba će verovatno biti u položaju sa glavom prema dole. Vaši mišići će je držati na mestu, ali udarce ćete osećati jače (kada bude pomeralo ruke i noge), a moglo bi da bude i bolnih udara u rebra, što će se povećati kako se porođaj bude bližio.

Zanimljivo je da beba može da zadrži isti ritam kao što je imala u stomaku i u prvim nedeljama nakon porođaja.

Šta je normalno?

Nema previše ili premalo pokreta. Svaka beba ima drugačiji ritam. Ništa vam od pomoći neće biti čak i ako izbrojite pokrete (ako ih sve uspete “uhvatiti”). Pokušajte da naučite bebin ritam – da li je aktivna ujutro ili naveče, kada se najviše “drmuska”, a kada je mirna i spava. (Saznajte još Šta je normalno u trudnoći).

Kako je naterati na pokret?

svira gitaru bebi trudnica

Vaš suprug i mnoge druge vama drage osobe bi verovatno želele da osete bebin pokret. Iako je ne biste trebali previše uznemiravati postoje načini da je naterate da se malo razbudi.

Lezite na levu stranu i stavite mali jastuk da vam pridržava stomak. Mirujte par sati i uspećete da izbrojite najmanje 10 odvojenih pokreta. A ako želite da je osetite, da vam da odgovor da je tu, ali samo spava, evo šta možete uraditi:

– Podignite noge, pojedite neku grickalicu i opustite se. Bebe se obično uljuljkaju kada se krećete, pa je moguće da se probude kada nešto pojedete i umiruite se.

– Popijte hladno piće (šolju mleka ili soka od narandže). Beba bi mogla da oseti promenu temperature i da pokuša da se udalji od hladnoće.

– Pustite muziku malo glasnije, beba će verovatno reagovati i na bilo kakve jače zvukove. Ali, naravno, ne želite da je prepadate.

trudnica trbuh muzika

– Pojedite nešto slatko i sačekajte par minuta.

Ako se beba duže vremena ne bude pomerala (ako ne osetite pokrete nekoliko dana) posetite lekara.

Na šta treba obratiti pažnju:

Doktora kontaktirajte ako:

– Ako ne osetite 10 ili više odvojenih pokreta dok ležite dva sata na boku.

– Ako se beba ne pomera na zvuke glasne muzike ili iznenadnu buku.

– Ako se pokreti sve više smanjuju iz dana u dan tokom 7 dana.

– Ako se manje pomera moguće je da ne dobija dovoljno hranjivih materija ili kiseonika. Zato konasultujte doktora.

– Ako su pokreti smanjeni dokotr će pratiti bebine otkucaje srca i izmeriće veličinu bebe i količinu plodove vode.

U većini slučajeva nema nikakvih razloga za brigu. Beba vam je možda spavalica ili “skakutavko”. Ali, pokrete svakako pratite i razgovarajte sa lekarom o njima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar