Menu 

Iako se danas trudnoća može utvrditi veoma rano i sa velikom sigurnošću uz pomoć testova koje možete kupiti u apoteci, mi vam danas otkrivamo prve simptome trudnoće kojima će vam telo poručiti da u vama raste novi život.

1. Nedostatak vazduha

Ako se odjednom zadišete dok se penjete uz stepenice, to može biti zato što ste trudni. Fetusu je potreban vazduh što vas može ostaviti sa manjkom istog, a kako beba bude rasla ovaj problem će postajati veći jer će pritiskati pluća i dijafragmu.

dreamstime_s_12770921

2. Bolne grudi

Bolne i pomalo veće grudi osetljive na dodir, u paketu sa tamnijim krugovima oko bradavica i vidljivim venama su jedan od sigurnih pokazatelja da je beba na putu.

3. Umor

To što ste odjednom stalno umorni i zaspite pre nego dođete do kreveta može biti zbog povećanog nivoa hormona u organizmu. Umor je uobičajen tokom prvog tromesečja, ali dobra je stvar što početkom drugog uglavnom prestaje.

dreamstime_s_24473347

4. Mučnina

Većina žena počinje osećati mučninu sa početkom šeste nedelje trudnoće. Iako se nazivaju jutarnjim, žene mučnine mogu osećati tokom celog dana. Uglavnom prestaju s ulaskom u drugo tromesečje.

5. Učestalo mokrenje

Ako vam se dešava da ne možete prespavati noć bez da ustajete do toaleta to može biti znak trudnoće. Tokom trudnoće vaše telo proizvodi više tečnosti i podstiče bešiku na prekovremeni rad.

6. Glavobolje

Jedan od ranih znakova trudnoće svakako može biti glavobolja prouzrokovana promenom hormona. Ako sumnjate na trudnoću za glavobolju nipošto nemojte uzimati ibuprofene ili aspirine već se posavetujte sa apotekarom šta možete uzeti.

7. Bolovi u leđima

Ako inače nemate problema sa bolovima u leđima, a u poslednje vreme osećate pritisak u donjem delu to može biti znak opuštanja ligamenata i trudnoće. A kako trudnoća bude odmicala, nažalost, bolovi u leđima mogu biti sve jači i jači.

8. Grčevi

U ovom slučaju može biti ili PMS ili trudnoća, ali ako imate i neke od ostalih simptoma, grčevi u stomaku mogu biti znak da se materica rasteže i priprema da ugosti bebu.

dreamstime_s_21650287

9. Potreba za hranom, glad

Odjednom vam se nenormalno jede voće kojeg inače niste ljubitelj ili ne možete da primiršete ribu koju ste do tad obožavali, možda vas na taj način telo obaveštava da ste trudni.

10. Nadutost i zatvor

Ako osećate nadutost i ne možete stati u omiljene farmerke koje ste nosili prošle nedelje, uzrok može biti pojačano lučenje progesterona tokom trudnoće što će usporiti vaš probavni trakt.

11. Promene raspoloženja

Ako vas nerviraju stvari koje obično ne bi i planete za svaku sitnicu, možda je to zbog toga što se telo navikava na nove hormone koje organizam luči. Na svu sreću po vas i po vaše bližnje ove promene ne bi trebalo dugo da potraju.

12. Pojačano čulo mirisa

Ako namirišete i najmanju sitnicu i sve vam smeta više nego obično, veoma je moguće da ste trudni.

13. Vrtoglavica i nesvestica

U mnogo filmova se vrtoglavica i nesvestica koristi kao simptom trudnoće, ali sa naučne strane gledano to je zaista moguće. Nizak krvni pritisak ili nivo šećera uzrokovanih trudnoćom može dovesti do ovih nezgodnih situacija.

14. Tragovi krvi na donjem vešu

Ako je krv na dnjem vešu svetlija i u mnogo manjoj količini nego obično i pojavila se nekoliko dana ranije od očekivanog možda to nije znak menstruacije već trudnoće.

15. Izostanak menstruacije

Svi ovi nabrojani simptomi mogu se povezati sa PMS-om i samo ako se spoje sa izostankom menstruacije mogu ukazati na postojanje trudnoće. Čim upratite neke od ovih simptoma, kupite test za utvrđivanje trudnoće ili zakažite termin kod vašeg ginekologa.

Piši!
Širi dalje!
1 komentar
  1. katarina

    Menstruacija mi kasni pet dana,to mi se nikada ne desava.uvek dobijem na 28 dana,a vec dve godine pokusavam da imam bebu.jedini simpton je to sto imam blage bolove u stomaku i sto imam potrebu da lezim.radila sam test posle drugog dana kasnjenja i posle petog ali su bili negativni.da li postoji mogucnost da sam trudna ili je nesto drugo u pitanju ? Hvala.

Napišite komentar