Menu 

Mnoge trudnice tokom trudnoće osećaju bolove u stomaku, a mi vam danas otkrivamo šta je normalno, a šta treba da vas zabrine kad su u pitanju bolovi u stomaku tokom trudnoće.

Povremena neugodnost u predelu stomaka tokom trudnoće je poprilično česta pojava  i malo je trudnica koje je ne osete. Ovaj bol u stomaku je u većini slučajeva potpuno bezazlen, ali isto tako može biti znak ozbiljnijeg problema.

Opisaćemo vam najčešće uzroke za bol u stomaku tokom trudnoće, ali i preporučiti da nipošto sami ne postavljate dijagnozu već ako osetite grčeve, bolove u kombinaciji sa krvarenjem, iscetkom, temperaturom, nesvesticom, groznicom, neugodnošću za vreme mokrenja, mučninom i povraćanjem ili bolovima koji ne prestaju ni nakon što ste odmarali odmah se posavetujte sa lekarom.

Ozbiljni problemi koji mogu izazvati bol u stomaku tokom trudnoće

Izvanmaterična trudnoća

Izvanmaterična trudnoća je stanje kada se fetus zametne van materice uglavnom u jednom od jajovoda. Može izazvati jake bolove praćene ostalim simptomima u ranom stadijumu trudnoće.

Ako se ne leči na vreme izvanmaterična trudnoća može životno ugroziti trudnicu. Ako osetite neke od simptoma koje ćemo vam navesti odmah se javite lekaru, a to su: bol i osetljivost stomaka i karlice, vaginalni iscedak ili krvarenje ( može biti crvene ili smeđe boje, povremeno ili konstantno), bol koji se pojačava tokom fizičke aktivnosti ili tokom pomeranja creva za vreme kašljanja, na primer ili bolovi u ramenima.

Ako imate jako krvarenje, imate ubrzan puls, nesvesticu, bledi ste, pozovite hitnu pomoć.

http://www.dreamstime.com/stock-images-pregnancy-pain-image18782914

Spontani pobačaj

Spontani pobačaj je gubitak ploda do 20 nedelje trudnoće, a prvi simptom je uglavnom vaginalni iscedak ili krvarenje koje je praćeno bolovima u stomaku nekoliko sati ili nekoliko dana kasnije.

Krvarenje može biti obilno ili blago, a bolovi mogu biti povremeni ili stalni, oštri ili blagi, a više ćete ga osećati kao pritisak na karlicu ili bol u leđima. Ako imate krvarenje praćeno bolovima, odmah se obratite lekaru.

Prevremeni porođaj

Prevremeni porođaj jeste ako dobijete kontrakcije koje utiču na otvaranje grlića materice pre 37 . nedelje trudnoće.

Ako imate neke od sledećih simpptoma odmah zovite lekara ili babicu:

  • Vaginalni iscedak ili promenu u vrsti iscetka (postaje vodenast, nalik na šlajm ili krvav)
  • Vaginalno krvarenje ili tačkice
  • Bol u stomaku nalik menstrualnim grčevima, više od četiri grča u toku sat vremena
  • Povećan pritisak u predelu karlice

Bol u donjem delu leđa, posebno ako ga do tad niste osećali

Odvajanje posteljice

Ovo je veoma ozbiljno stanje koje može ugroziti život trudnice, a nastaje kada se posteljica odvoji od materice delomično ili u potpunosti pre nego se beba rodi.

Postoji mnogo različitih simptoma odvajanja posteljice, a može doći do iznenadnog krvarenja, a u pojedinim slučajevima u početku krvarenja nema. Isto tako može doći do iscetka ili tačkica krvi kao i krvave tečnosti ako dođe do pucanja vodenjaka.

Isto tako, materica može biti veoma osetljiva, možete osetiti bol u leđima ili stalne kontrakcije, a možete osetiti i stalni bol kao grč koji nikako ne prolazi. Možete primetiti i povećanu aktivnost bebe u stomaku.

http://www.dreamstime.com/stock-photos-pregnant-woman-strong-pain-stomach-image17563303

Preeklampsija

Ovo je veoma kompleksan poremećaj u trudnoći koji uzrokuje mnoge promene u krvnim sudovima i može uticati na mnoge organe u telu ukljućujući jetru, bubrege,  mozak i posteljicu. Preeklampsija će vam biti dijagnostikovana ukoliko nakon 20. nedelje trudnoće budete imali povišen krvni pritisak ili proteine u urinu.

Simptomi preeklampsije mogu uključivati otečenost lica, nadutost ispod očiju, otečene ruke, stopala i zglobove. Ovo zadržavanje vode takođe može dovesti do naglog gojenja.

Pored ovih simptoma preeklampsije može pratiti intenzivan bol i osetljivost u gornjem delu stomaka, glavobolje, tačkice pred očima ili zamagljen vid, mučnina, povraćanje. Sve o preeklampsiji pročitajte u članku “Kako da prepoznate peeklampsiju”.

Infekcija urinarnog trakta

Žene su tokom trudnoće podložnije svim vrstama urinarnih infekcija uključujući i onu bubrega.

Simptomi upale bešike mogu uključivati bol, neugodnost, peckanje za vreme mokrenja, neugodnost u predelu karlice kao i bol u donjem delu stomaka, stalnu i čestu potrebu za mokrenjem, čak i kad je veoma malo urina u bešici, mutan urina sa tragovima krvi i neugodnog mirisa.

Znak da se infekcije proširila na bubrege može biti povišena temperatura praćena groznicom, znojenjem, bol u donjem delu leđa sa jedne ili obe strane odmah ispod rebara, mučnina i povraćanje kao i tragovi krvi u urinu.

http://www.dreamstime.com/stock-image-pregnant-woman-stomach-pain-young-home-image30593651

Bezopasni uzroci bola u stomaku tokom trudnoće

Nije svaki bol tokom trudnoće u predelu abdomena znak nekog opasnog stanja. Na primer, bol u stomaku možete osetiti nakon doživljenog orgazma, a ukoliko nema nikakvih drugih simptoma mesta brizi nema.

Evo nekoliko potpuno bezopasnih uzročnika bola u stomaku tokom trudnoće.

Gasovi i nadutost. Trudnoća obično usporava probavu što izaziva nadutost i gasove popraćene povremenim bolovima.

Opstipacija. Zatvor je takođe jedan od razloga zbog kojih možete osećati bol u stomaku, zahvaljujući hormonima koji usporavaju protok hrane kroz probavni sistem i zbog pritiska koji materica vrši na rektum.

Bol u ligamentima. Ovaj bol je obično oštar koji možete osećati na jednoj ili obe strane donjeg dela stomaka ili u preponama. Obično se javlja u drugom tromesečju, a dešava se kada ligamenti koji podržavaju matericu u karlici rastežu i postaju deblji.

Možete osetiti osećaj bola pri nagloj promeni položaja tokom ležanja, sedenja ili ako se nakašljete. Isto tako možete osećati bol ukoliko puno vremena provedete u pokretu. Nazovite lekara ukoliko se bolovi nastave i nakon odmora.

Brakston Hiks kontrakcije su poznate i kao lažni trudovi, a počinju kao blago stezanje materice sa vremena na vreme. Brakston Hiks kontrakcije pre 37. nedelje trudnoće su obično neredovne i uglavnom manje bolne od pravih.

http://www.dreamstime.com/royalty-free-stock-photography-pregnant-woman-sleeping-sofa-home-image36832717

Kako olakšati bol u stomaku?

  • Krećite se i radite lagane vežbe da odagnate bolove uzrokovane nadutošću i gasovima.
  • Priuštite si toplu (ne vruću) kupku ili tuširanje ili stavite topao oblog na bolno mesto.
  • Pijte dosta tečnosti, dehidracija može izazvati Brakston Hiks kkontrakcije.
  • Ako dobijete lažne trudove, ležanje može biti od pomoći.
Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar