Menu 

Većina beba se smesti na vreme u pravi položaj za porođaj, ali postoje i slučajevi gde beba nije idealno postavljena.

Porođaj je gotovo uvek kraći i lakši ako je beba postavljena sa glavom prema dole, licem prema leđima i potiljkom prema donjem delu stomaka. To se zove prednji položaj i većina beba bude tako smeštena pred porod.

Tokom samog porođaja beba će se spustiti do dna vaše karlice, ona će okrenuti glavu tako da se najširi deo njene glave smešta u najširi deo vaše karlice. Zadnji deo bebine glave tako lakše klizi pri izlasku ispod stidne kosti, dok joj lice prolazi ispod međice.

A zašto je porođaj lakši sa ovakvim bebinim položajem?

položaj za porođajBeba glavom vrši ravnomeran pritisak na vaš cerviks tokom kontrakcija. Tako se cerviks prirodno širi i proizvodite hormone potrebne da se aktiviraju za porođaj. Uz to beba se pomera tokom porođaja kroz karlicu tako da najmanji deo glave ide prvi. (Zamislite da oblačite majicu sa uskim okovratnikom, a da ne uvučete bradu). Beba će ovako najlaše “izkliznuti” iz vašeg trbuha – manje boli i muke i za vas i za bebu.

(Pogledajte i Kako izgleda porođaj – animirani video)

Nepoželjni položaji

Najčešći nepoželjni položaj je spoljašnji. Beba jeste okrenuta glavom prema dole, ali leđa su joj okrenuta prema vašim leđima, a ručice i nogice prema stomaku.

Postoji opcija kada je bebina guza smeštena na ulazu u karlicu (prema izlazu iz materice), a nožice savijene u kolenima. Mešovitim položajem nazivaju situaciju kada su bebina guza i noge okrenute ka karlici i noge savijene u kolenima.

Najređi položaj je kada prednjače obe nožice – ispružene ka ušću materice.

Jedna od 10 beba se nalazi u spoljašnjem položaju i to može otežati porođaj, jer je bebina brada podignuta, a ne uvučena.

Tada može doći do većih bolova u leđima, vodenjak pukne na početku poroda, porođaj je sporiji i duži, a možete i imati osećaj da trebate da gurate iako vam cerviks nije dovoljno otvoren.

Nezgodno je i to što će se beba trebati okrenuti i za gotovo 180 stepeni da bi došla u pravi položaj i to može da traje.

Bebe se mogu postaviti u ove nezgodne položaje iz više razloga. Jedan od njih je i oblik karlice. Žene imaju ili ovalni ili okrugli ili široki srcoliki oblik karlice. Ako nije standardni okrugli oblik beba će verovatno biti u spoljašnjem položaju, jer joj je tako lakše.

Na položaj može uticati i stil života koji vodite. Aktivnije žene obično imaju lakši porođaj, odnosno beba je postavljena u pravi položaj, što često nije slučaj kod onih žena koje mnogo sede ili čiji je posao vezan za računar.

položaj za porođaj

Šta učiniti

Naravno, ne treba paničiti. Imajte na umu da će se beba pomerati bezbroj puta tokom trudnoće i da većina beba zaista bude prirodno u idealnom položaju. Ako doktori utvrde da beba nije u pravom položaju za porođaj verovatno će vas uputiti na craski rez.

Možete i sami pokušati da utvrdite u kom je beba položaju, posebno ako češće osećate njene pokrete. Trebaće vam malo više pažnje i koncentracije, ali možete uspeti. Imajte na umu da je na dodir glava tvrda i zaobljena, a guza meka i zaobljena.

Položaj utvrđujete tako što legnete na leđa i ispružite noge. Opipavajte stomak i pratite pokrete. Ako je u prednjem položaju na jednoj strani trbuha osetićete tvrda i zaobljena leđa, dok udarce osećate pod rebrima.

U stražnjem bebinom položaju, vaš trbuh izgleda ravniji i mekši je na dodir, a beba udara prema napred, u središnji deo vašeg trbuha.

Postoje neke smernice kako da bebu namestite u pravi položaj. Za početak, ne budite lenji. Ne provodite vreme izležavajući se na kauču – radite lagane vežbe bar dva puta sedmično. Radije sedite na lopti za pilates nego u udobnim naslonjačama; u automobilu sedite ispravljenih leđa i šetajte.

položaj za porođaj

Šta još probati:

– Položaj “ribanje podova”. Tako su se, navodno, naše bake spremale za porođaj. Ako “pužete” četvoronoške mogli biste pomoći bebi da dođe u idealan položaj. (Konsultujte se sa lekrom pre ove vežbe).

– Ako radite za računarom ili mnogo sedite na poslu, trudite se da pravite češće pauze i da malo više hodate tokom pauza.

– Na sedište u automobilu stavite jastučić da podignete zadnjicu i namestite u uspravan položaj.

O vežbama u trudnoći za bolji položaj beba najaktivnije je govorila Jean Sutton, koja je tehniku “nameštanja” bebe objavila još 90-tih. Ona je tvrdila da ćete to postići ako budete na nogama u kasnoj trudnoći i u položajima gde se naginjete napred. Neka istraživanja su pokazala da ako se saginjete četvornonoške sa zaobljenim leđima (poput mačke) i radite konkretne vežbe za bolji položaj bebe 10 minuta 2 puta na dan postićete zavidne rezultate.

Na žalost, ovo ne znači da će beba ostati u tom ispravnom položaju i pred porođaj. Ipak, možete: odmarati dosta tokom noći; danju budite aktivni i što više u uspravnom položaju, tokom kontrakcija naginjite se napred, jedite redovno i zdravo da biste zadržali snagu i trudite se da budete opušteni.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar