Menu 

Teško je ostati koncentrisan i na vrhuncu zadatka ceo adan ako ste loše spavali ili niste spavali uopšte. Ako imate problema sa nesanicama onda će vam dobro doći saveti kako da ostanete koncentrisani nakon neprospavane noći.

Iako je između 6-8 sati sna noću idealno da bi se propisno odmorili malo je onih koji dostignu tu brojku jer čak 65 odsto ljudi pati od neke vrste problema sa spavanjem ili jednostavno ne stiže da spava koliko bi trebalo. Ono što znaju svi koje muče nesanica jeste činjenica da se posao i porodične obaveze ne mogu tek tako odgoditi bez obzira na umor i zato vam doosimo korisne savete kako da ostanete dosledni i obavite sve kako treba bez obzira na besanu noć.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Odredite prioritete. Kad smo previše umorni naš mozak nije dovoljno sposoban da donosi dobre odluke i zato ako patite od nesanica najbolje je da u delu dana kad ste najodmorniji napravite plan prioriteta za sutra. Na taj način nećete morati donositi odluke u hodu, pospani i umorni već ćete znati šta treba da uradite.

Izađite napolje. Čak i kad smo jako pospani sunce ili neko dobro osvetljeno mesto može pomoći da se razbudimo. U mozgu potoji nukleus koji se naziva cirkadijalni pejsmejker koji je zadužen za ciklus spavanja i buđenja. Ukoliko odmah ujutro izađete na sunce nukleus će slati signale telu da je budno. Umesto autom ili gradskim prevozom idite na posao pešice, a polučasovna šetnja će biti dovoljna da vas razbudi. Ako je napolju oblačno u kancelariji upalite sva svetla koja će na mozak uticati baš kao sunce.

Odspavajte. Ako vam obaveze i posao to dozvoljavaju pokušajte odspavati 20-ak minuta tokom pauze za ručak. Iako nekim ljudima tako kratak san napravi još više štete nekima pomogne da se odmore i da se osećaju bolje. Nemojte spavati duže od 20 minuta, namestite alarm da vas san ne prevari.

Krećite se. U trenucima kad ste umorni i pospani sigurno vam je odlazak u teretanu poslednja stvar na pameti, ali treba da znate da fizička aktivnost može imati stimulativni efekat i zato se pokrenite onda kad ste najumorniji. Pazite samo da vežbe odradite ujutro po buđenju ili u rano poslepodne jer vežbanje pred spavanje može uticati na san. Veoma je važno da se pridržavate svoje rutine vežbanja čak i kada dobro spavate.

Pijte kafu, ali ne preterujte. Postoji jako dobar razlog zašto je kafa baš “jutarnje piće”. Naravno zbog kofeina koji blokira hemikalije za san i podstiče proizvodnju adrenalina. Konzumiranjem određenih količina kofeina obezbeđujemo sebi trenutno razbuđivanje. Pazite samo da ne preterate sa kafom posebno ako niste neko ko kafu pije redovno jer možete postati nervozni i anksiozni. Uticaj kofeina može trajati i do osam sati, a izbegavajte da pijete pića bogata kofeinom u poslepodnevnim časovima.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Rashladite se. Toplije temperature obično uspavljuju ljude i zato ako ste proveli neprospavau noć i jedva držite glavu, namestite klimu da rashladi prostoriju u kojoj boravite i veoma brzo ćete se razbuditi. Dan možete započeti i tuširanjem hladnom vodom.

Pijte puno vode. Možda voda nema direktne veze sa pospanošću, ali veoma je važno da budete dovoljno hidrirani jer i najblaži oblik dehidracije samo pojačava posledice nespavanja i osećate se još umornije i pospanije. Nakon neprospavane noći tokom dana obavezno popijte tih 8 čaša vode dnevno, a ukoliko vežbate ili više vremena provodite napolju onda tu količinu slobodno povećajte.

Iako je dobar odmor ključna stvar da bismo dobro funkcionisali tokom dana, uz ove savete niko neće primetiti da ste celu noć proveli budni.

 

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar