Menu 

Komarci su pravi “partibrejkeri”, uništavaju svaku letnju zabavu, ali pokrivati se kremama od glave do pete i nije uvek baš najidealnije rešenje. Zato, za svoje zabave u dvorištu napravite ovu sveću, koja rasteruje mrske leteće goste.

Osnova sveće je, svakako, citronela ulje, eterično ulje koje važi za najbolje kada je u pitanju rasterivanje komaraca. Ulje je potpuno prirodno, dobija se iz lišća i stabljika različitih vrsta limunske trave. Ima jak, citrusni miris, ali i osvežavajući i slatkast. Ne samo što tera komarce, muhe, vaši, paukove i druge leteće bubice, ono ublažava umor i glavobolju, opušta i podiže raspoloženje. Pa, ima li išta idealnije od sveća napravljenih od ovog ulja za vašu najbolju letnju zabavu.

Možete ga kombinovati i sa drugim sličnim uljima, koja teraju bube, poput eukaliptusa ili cimeta.

A kako napraviti tu magičnu sveću koja tera komarce?

Vosak (u komadićima ili vosak od obične ukrasne stare sveće, bez mirisa i boja. Možete ga kupiti u apotekama ili u radnjama sa pčelarskom opremom), drveni štapići, tegla, fitilj (možete ga kupiti u prodavnicama tekstila), traka, citronela ulje, eterično ulje eukaliptusa, čaša za merenje, posuda srednje veličine, kuhinjska rukavica (ili krpa) i makaze.

Jedan kraj fitilja pričvrstite za čiodu, pa spustite na dno tegle (umesto tegle možete upotrebiti ukrasne porcelanske šolje). Da bi fitilj stajao ravno pričvrstite ga između dva drvena štapića i zalepite ih za teglu. (Pogledajte fotografiju).

sveća koja tera komarce

Da biste otopili vosak, prvo šerpu napunite vodom, pa je stavite na šporet i zagrejavajte na srednjoj temperaturi. U nju stavite manju posudicu (čašu) za merenje (pazite samo da može izdržati temperaturu), a u čašu stavite vosak.

Kada se vosak otopi dodajte citronela ulje i eterično ulje eukaliptusa. (Za manje tegle ili one srednje veličine preporučuje se 10-13 kapi citronele i 5-8 kapi eukaliptusa).

Uspite smesu voska i ulja u teglicu. Pazite da fitilj stoji uspravno i da ne prepunite posudicu. Ostavite da se dobro ohladi. Onda stavite teglicu sa svećom u frižider. Neka štapići i dalje drže fitilj. Vosak će se stvrdnuti za nakoliko sati i tada ćete moći ukloniti štapiće.

Odredite dužinu fitilja i iznesite vašu sveću na na sto u vrtu i zbogom komarci i dosadne bubice.

Piši!
Širi dalje!
3 komentara
  1. Aronia Aronis Serbia

    Bravo Vladimire! Ko nije pokusao da napravi svecu naletece na problem.

  2. Vladimir Marinkovic

    Ovako napravljene svece najcesce vrlo lose gore i sklone su samogasenju. Vrlo je bitna debljina fitilja i kolicina voska koji se rastapa. Ukoliko fitilj nije u stanju da sagori otopljeni vosak utapa se u njemu i na kraju gasi… Dakle, potrazite malo po Internetu kako se prave svece (osnove voskarskog zanata) a onda vosku dodajte supstance iz ovog clanka i verovatno cete onda stvarno oterati komarce :)

  3. Mirjana Nichetin

    super ideja.

Napišite komentar