Menu 

Mejlovi, socijalne mreže, četovi, aktuelnosti i tako tokom 24 sata dnevno, zvuči poznato? Biti informisan i „konektovan“ jeste zabavno, ali isto tako može da vam uzima energiju.

Svetlo sa vašeg laptopa, telefona ili tableta pre spavanja navodi vaše telo da pomisli da je dan i suzbija proizvodnju melatonina, hormona koji nam omogućava dobar san. Istraživanja su pokazala da korištenje računara dva sata pre spavanja, smanjuje nivo melotonina za čak 22 odsto.

Namestite da vam vreme od osam naveče bude potpuno oslobođeno od mejlova, mobilnih telefona i tehnologije. Dva puta sedmično probajte sve poslove završiti do sedam sati uveče, a  sat vremena pre spavanja pogasite svu elektroniku čak i TV, i nemojte ostavljati uređaje da se pune u spavaćoj sobi. Verujte, i najmanji izvor svetlosti sa vašeg mobilnog telefona ili laptopa može da stimuliše vaše nerve i remeti vam san.

By: Dov Harrington

By: Dov Harrington

 

U toku dana svaki put kad proveravate mejlove i omiljene web stranice osetite mali nalet dobrog dopamina što može da vas odvede u začarani krug. Nakon nekog vremena ako niste u prilici da proverite računar kad god to želite osetićete tugu, nešto kao ovisnost.

Postavite sami sebi granice kad, koliko i u koje vreme možete biti za računarom i obavezno isključite mogućnost da vam na telefon stižu obaveštenja o primljenim mejlovima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar