Menu 

Maj je ponovo odlučio da nas iznenadi nešto hladnijim kišnim vremenom što može loše uticati na naše tek zasađene baštice. Donosimo vam nekoliko veoma važnih saveta kad je u pitanju baštovanstvo po kiši.

Biljkama je kiša neophodna da bi uspešno rasle i zato ne treba da previše dramite, ali ni da prestajete sa radovima. Neke posliće u bašti će vam kiša čak i olakšati. Evo šta sve možete uraditi tokom ovog nešto kišovitijeg perioda.

Očistite korov. Dok je zemljište vlažno počupajte sav korov i štetne biljke jer je zbog mokre zemlje veća mogućnost da ćete u potpunosti iščupati koren i korov neće ponovno rasti, a to je sigurno dobra vest.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Proberite salatu. Kada je vreme nešto vlažnije i hladnije salata je najslađa i najhrskavija i to je najbolje vreme za branje iste. Isto tako salata voli kišu pa bi trebalo da proberete što više listova da bi napravili prostor novim izdancima.

Posadite potočarku. Ova biljka voli vlažno zemljište i ovo je sjajno vreme da je posijete. Seme posijte otprilike 2,5 centimetara duboko u zemlju i pustite da nikne. Isti je slučaj i sa mentom i koprivom koje takođe vole vlažno zemljište.

Napravite podršku visokim biljkama. Kiša će omekšati vrhove visokih biljka što može dovesti do savijanja iako još nisu dovoljno velike. Na vreme zabijte kočiće za grašak, pasulj i ostale visoke biljke da se ne bi savijale i pucale.

kiša

Zaštita

Osetljivije sadnice poput jagoda i cveća zaštitite plastenicima ako su padavine baš jake i neprestano padaju nekoliko dana. Postoji i nešto što se zove baštenska vuna čime možete prekriti sadnice da ih zaštitite od hladnoće i jakog vetra. Biljke koje su vam posađene u saksijama unesite u zatvorene prostore, ali isto tako pripazite da im nije previše toplo.

Nakon što padavine prestanu i vreme otopli budite spremni na to da ćete neke sadnice morati ponovno posaditi jer postoji mogućnost da zbog kiše i hladnoće koren koji su pustile jednostavno uvene ili istrune.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar