Menu 

U toku dana sigurno postoje neke navike koje odrađujete bez razmišljanja misleći da nisu štetne i da nemaju nikakve veze sa vašim zdravljem. Mi vam donosimo sitnice koje bi trebalo da promenite da biste se osećali bolje, bili više raspoloženi, veseliji i sa više energije. Sigurni smo da će se većina vas pronaći.

Probudite se polako, bez alarma. Koliko vas se budi ujutro sa zvukom alarma koji dođe kao prvi jutranji šok? Ništa dobro ne može izaći iz takvog buđenja i zato pokušajte to promeniti. Promenite alarm i namestite neku ugodniju muziku koja će vas ujutro buditi bez da vas prepadne. Na telefonima možete namestiti da alarm počinje tiho i lagano se pojačava. Stručnjaci savetuju i da čim ustanete odmah raširite zastore ili podignete roletne da biste osetili prve sunčeve zrake jer na taj način telo na prirodan način ulazi u fazu buđenja.

?????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Doručkujte niskokalorične žitarice sa jogurtom. Zamenite standardnu granolu sa niskokaloričnim, nešto krupnijim žitaricama koje će vas puno bolje zasititi i dati vam više energije tokom dana. Iszraživanja su pokazala da krupnije žitarice sadrže mnogo manje kalorija, a za potpuni užitak zalijte ih grčkim jogurtom i pospite bobičastim voćem.

Umesto da se nervirate zbog saobraćaja, šetajte do posla. Ovo je sigurno promena koja će vas oraspoložiti odmah na početku dana. Na posao ćete stići veseliji i puni energije jer se nećete nervirati zbog gužve u saobraćaju već ćete prošetati po jutarnjem suncu kada je najugodnije za šetnju.

Umesto vrhnja u mleko stavite obrano mleko. Umesto velikih doza kafe za koje verujete da vas razbuđuju bolje bi bilo da popijete kratku, nešto jaču kafu sa malo obranog mleka koja će vas sigurno razbuditi, a neće škoditi zdravlju. 400 mg kafe dnevno je maksimum koji ne bi trebalo preći, a mnogi od nas piju mnogo više. Treba da znate da kofein utiče na povišen krvni pritisak.

Instalirajte aplikaciju koja će vas podsetiti da uzmete pauzu za ručak. Nipošto nemojte dozvoliti da preskočite pauzu za ručak na poslu, ako je potrebno instalirajte aplikaciju koja će vas upozoriti da je vreme za odmor. Isto tako, potrudite se da pauzu ne provedete u zatvorenom, već izađite na svež vazduh i prošetajte, razbistrite glavu.

Nemojte ceo dan provesti u stolici. Bez obzira na to da li vaš posao podrazumeva celodnevno sedenje pred računarom potrudite se da svakih pola sata prošetate, istegnete se i napravite par koraka oko radnog stola. Na taj način sprečavate bolove u leđima i vratu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Odaberite zdravu užinu. Zaista je malo onih koji se na poslu hrane zdravo. U kancelarijama se obično jede brza hrana, nezdrave grickalice, kiflice i testa. Pokušajte to promeniti jer će u velikoj meri uticati na vaše zdravlje i vašu kilažu. Umesto čipsa pojedite preprženu lebjebiju ili neke orašaste plodove sa suvim voćem koji će vam obezbediti potrebnu energiju da pregurate do kraja radnog dana bez problema.

Umesto napetog filma uveče pogledajte opuštajući “talk show”. Nakon dugog i napornog radnog dana, poslednje što vam treba jeste da se nervirate zbog nekog napetog filma ili serije. S druge strane istraživanja su pokazala da ukoliko jedete za vreme gledanja nekog trilera u proseku unosite do 65 kalorija više što može uticati i na vaše kilograme ne samo na raspoloženje.

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Provedite veče sa prijateljima umesto sa televizorom. Možda vam se gledanje omiljene emisije čini kao savršen završetak dana, ali budite sigurni da će vas druženje sa prijateljima još efektnije opustiti i napuniti novom energijom koja će vam biti potrebna za naredni dan.

Čitajte pre spavanja. I naš poslednji savet jeste da pre spavanja u ruke ne uzimate e-čitače, tablete ili telefone već da se uspavate na najstaromodniji mogući način, čitajući knjigu. Mnoga istraživanja su pokazala da samo okretanje stranica ima na neki način terapeutsko delovanje i pomoći će vam da se lakše opustite.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar