Menu 

Sudeći po filmovima i TV serijama jedan od glavnih simptoma trudnoće je svakako mučnina i povraćanje i ako je to na televiziji prikazano kao simpatično u stvarnom životu može predstavljati pravu patnju i trajati po ceo dan pa se pitamo zašto se to naziva „jutarnja mučnina“.

Bilo kako bilo postoji nekoliko više nego efikasnih sasvim prirodnih lekova koji bi vam mogli pomoći da se rešite jutarnje mučnine i da lakše funkcionišete tokom prvih dana trudnoće. Naravno, sve ove lekove možete koristiti i za druge oblike mučnine koje nisu povezane sa trudnoćom.

Đumbir. Bez ikakve sumnje jedan od najdelotvornijih prirodnih lekova kad su u pitanju mnoge boljke, ali mučnina posebno i u njega se kunu mnoge majke širom sveta. Đumbir ima dugu istoriju kad je u pitanju narodna medicina, a u te svrhe se koristi više od 2000 godina. Najbolji način da se rešite mučnine jeste da pijete čaj od đumbira odmah ujutro i lagano pijuckate tokom dana. Da biste napravili čaj jednostavno isecite koren đumbire i stavite u vodu da lagano krčka 10 minuta, nakon toga procedite i pijte. Možete jesti i kandirani đumbir ili cuclati bombone sa ukusom ovog sjajnog korena.

Lemons

Pepermint. Ovo je sigurno jedan od najpopularnijih i najrasprostranjenijih domaćih lekova uopšte za stomak, a posebno za mučninu. Dokazano ublažava mučninu i smiruje uznemireni stomak. Baš kao i đumbir možete ga koristiti u obliku čaja, ali i kao bombone.

Limun. Ovo je sigurno jedan od najednostavnijih lekova koje možete spakovati u torbicu pre polaska na posao. Kad osetite mučninu, razrežite svež limun, iscedite polovicu u čašu vode i pomalo pijuckajte. Isto tako dokazano je da samo mirisanje limuna može ublažiti mučninu i sprečiti povraćanje.

Grejpfrut. Ovo je još jedan lek koji nauka nije dokazala, ali grejpfrut je u svakom slučaju toliko zdrav da se sigurno isplati probati. Mnoge majke su potvrdile da je grefprut jedina namirnica koju su mogle zadržati u stomaku za vreme jutarnjih mučnina.

Jedite pre nego što osetite mučninu. Možda vam se jedenje kad vam je muka čini kontraproduktivno, ali stručnjaci tvrde da je upravo to ono što vaše telo želi da bi se mučnine svele na minimum. Nakon nekog vremena ćete otkriti tačan šablon po kome osećate mučninu svakog dana pa pokušajte da jedete pre nego se osećaj mučnine pojavi. Pokušajte jesti male obroke na svaka dva sata i gledajte da ti obroci budu bogati proteinima koji će pomoći stabilizaciju šećera u krvi koji je povezan sa jutarnjim mučninama.

Jedite ugljene hidrate. Kad osetite mučninu stari dobri štapići, pereci, ribice ili krekeri će sigurno biti od pomoći. Isto tako pokušajte jesti žitarice bez mleka, važno je samo da grickate pomalo kompleksne ugljene hidrate koji će upiti višak kiseline.

2564568_702837d225_z

Vitamin B6. Mučnina može biti uzrok nedostatka vitamina u organizmu i tu se posebno misli na vitamin B6. Razgovarajte sa lekarom da vam propiše suplemente koji bi mogli biti od velike pomoći kad je u pitanju mučnina. Još uvek nije sasvim jasno kako to vitamini deluju na mučninu, ali dokazano suplementi daju sjajne rezultate.

Akupresura. Uz odobrenje od vašeg lekara možete isprobati akupresuru ili akupunkturu koje su se pokazale kao veoma delotvorne kad je u pitanju jutarnja mučnina.

Lečite sami sebe. Ako ste pokušali apsolutno sve i baš ništa nije pomoglo pokušajte sa autosugestijom. Obećajte sebi da ćete se nagraditi sa nekakvim slatkišima kad sve prođe i pokušajte jutranju mučninu tretirati kao mučninu od vožnje. Prošetajte na svežem vazduhu, jedite sladoled ili nešto osvežavajuće. Isto tako veoma je važno da budete pozitivni i svesni činjenice da mučnina i povraćanje ne mogu ugroziti niti vas niti bebu. Čak i ako niste uspeli zadržati ni jedan obrok u poslednjih nekoliko nedelja, budite pozitivni i razmišljajte kako će ulaskom u četvrti mesec trudnoće mučnine prestati.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar