Menu 

Uz odrastanje naše dece ruku pod ruku idu i škakljive teme i razgovori koji po pravilu nisu ugodni ni za dete ni za vas. Vodite se mišlju da je bolje da odgovore na pitanja sazna od vas, a ne od drugarice, interneta, časopisa…

LifePress magazin vam donosi savete kako da razgovarate sa vašom ćerkom o pubertetu i menstrualnom ciklusu.

Imajte na umu da ovaj razgovor čija tema može biti nešto pomalo neugodno ili samo novo može biti temelj za razvoj bezuslovnog poverenja u budućnosti

Za početak, o ozbiljnim temama kao što su prva menstruacija i promene u pubertetu nemojte sa

vašom ćerkom razgovarati u prolazu, „gurajući“ je u pregust raspored. Za to je potrebno određeno vreme i strpljenje, nikako nekoliko šturih informacija u prolazu. Odredite dane ili vreme kad ćete razgovarati, nasamo o sve mu što se dešava u životu vaše ćerke. Nakon nekog vremena radovaće se vašim „susretima“ i vremenu koje provodite nasamo.

Pubertet nije tema o kojoj se priča samo jednom, on traje godinama, a te godine za vaše dete nose mnoge promene i o njima treba razgovarati čim se dese kroz ceo pubertetski period. U početku će se vaša ćerka ustručavati da vam postavlja pitanja, ali ako nekoliko puta budete inicirali razgovor u budućnosti će sigurno dolaziti da vas pita kad nešto želi da sazna.

Stručnjaci kažu da je najbolje vreme za početak razgovaranja o „škakljivim temama“ između 11-14 godina, čim pimetite da se telo vaše ćerke pomalo menja, rastu joj grudi, pojavljuju se malje i akne. To su prvi fizički znaci da se telo vaše ćerke priprema za prvu menstruaciju, a vi na vreme treba da započnete tu priču da je vaša devojčica dočeka spremna i da zna šta može očekivati.

 

Mnoge majke imaju problem kako da započnu razgovor, a jedan od najboljih načina jeste da svojoj ćerci ispričate neku anegdotu o tome kako je vama vaša majka pričala o tim stvarima. To je sjajan način da se nasmejete, a ujedno i opustite. Odgovarajte na pitanja otvoreno i bez uvijanja, razgovarajte sa vašom ćerkom kao sa odraslom osobom i ne plašite se da kažete „ne znam“, recite joj da ćete istražiti pa ćete joj reći, sa tim ćete dati do znanja da vam je stalo a dete će imati osećaj da može da se osloni na vas, što je u pubertetskom periodu veoma važno.

Takođe, nabavite interesantne knjige o pubertetskim problemima i dajte vašoj ćerki da istražuje sama kad vi niste tu, ali napomenite joj da želite sa njom da porazgovarate o svemu što je pročitala.

Saznajte i koji su „Tinejdžerski problemi koje vam vaše dete neće reći“.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar