Menu 

Ukoliko imate genetske predispozicije za dijabetes, imate višak kilograma, ne hranite se zdravo i konstantno ste pod stresom onda će vam ovi saveti kako da drastično snizite rizik od ove bolesti i to potpuno prirodnim putem sigurno dobro doći.

Da biste smanjili rizik od dijabetesa ne treba drastično da menjate životne navike, sasvim male promene će napraviti veliku razliku.

3034116706_7dc9f014f3_z

Jedite više voća i povrća. Istraživanja su pokazala da je mali unos svežeg voća i povrća u organizam povezan sa dijabetesom, a studije su otkrile kako su vegani i vegetarijanci pod puno manjim rizikom da obole od dijabetesa tipa 2 nego mesojedi. Važno je povećati umos namirnica biljnog porekla, a smanjiti unos onih industrijski prerađenih i to je prvi korak koji morate napraviti ako ste pod većim rizikom.

Jedite manje mesa. Ovo je samo nastavak onog prethodnog saveta. Dakle, trebalo bi da povećate unos povrća, voća, žitarica i mahunarki, a smanjite unos mesa, prerađene hrane, šećera i sigurno ćete biti na dobrom putu. Kad je u pitanju meso gledajte da jedete više perad, a manje crvena mesa.

Zaobilazite gazirana pića i sokove. Jedno istraživanje je dokazalo da samo jedna čaša nekog gaziranog pića ili soka bogatog šećerom povećava rizik od dijabetesa tipa 2 za čak 22 odsto i upravo iz tog razloga odricanje od ovakvih napitaka može imati značajan uticaj kad je prevencija u pitanju. Umesto gaziranih i slatih pića birajte one prirodno ceđene sokove, čajeve i vodu.

Koristite mlečni čkalj. Iako većina ovu biljku povezuje sa zdravljem jetre ona je puno više od toga. Naučnici su dokazali da ekstrakt mlečnog čkalja poboljšava mnoge parametre u organizmu te snižava nivo triglicerida, LDL holesterola i šećera u krvi. Najbolje bi bilo da je u organizam unosite u obliku čaja jer ćete na taj način značajno sniziti rizik od dijabetesa. Izbegavajte ekstrakt ove biljke koji je baziran na alkoholu.

15694427844_03554e9fc8_z

Jedite koprivu. Ova pomalo podcenjena biljka ima zaista mnoštvo lekovitih svojstava i trebalo bi je koristiti u što većim količinama i to ne samo kao preventivu dijabetesu. Kopriva dokazano snižava nivo šećera u krvi, ublažava simptome žeđi, poboljšava telesnu težinu , reguliše nivo insulina, ublažava bolove uzrokovane neuropatijom pa čak pozitivno utiče na kognitivne funkcije i memoriju. I dok su istraživanja vezana za uticaj koprive na dijabetes još uvek u povoju, dosadašnji rezultati ipak obećavaju. Sveža kopriva je na vrhuncu sezone početkom proleća i tada bi je trebalo najviše koristiti. Možete je pripremati kao čaj ili kao bilo koje drugo zeleno lisnato povrće. Kada je berete pazite da to radite na području koje nije izloženo izduvnim gasovima i gradskim zagađenjima.

Piši!
Širi dalje!

Napišite komentar